Löytää syväväärennöksiä? Taistelevat Fake Uutiset Blockchain

In her recent article, “Fighting Fake News with Blockchain,” e-Estonia Briefing Centre Communication Manager Mari Krusten highlights how the innovative use of blockchain can help in ensuring data integrity and serve as a trustworthy tool for addressing challenges ranging from alternative facts to deepfakes.

en flag
nl flag
fi flag
fr flag
de flag
pt flag
ru flag
es flag

Toimittajan huomautus: Monet pitävät yhtenä maailman edistyneimmistä digitaalisista yhteiskunnista, Baltian maa on tietotekniikan innovaattori, joka on rakentanut transformationaalisen ja läpinäkyvän verkkopalveluekosysteemin nykyiselle yli 1,3 miljoonalle ihmiselle. Uusimmassa artikkelissaan ”Fighting Fake News with Blockchain” e-Estonia Briefing Centre Communication Manager Mari Krusten korostaa, miten lohkoketjujen innovatiivinen käyttö voi auttaa varmistamaan tietojen eheyden ja toimia luotettavana välineenä haasteisiin, jotka vaihtelevat vaihtoehtoisista tosiasioista syväväärennöksiin. Marin täydellinen artikkeli, joka on julkaistu luvalla, on alla harkittavaksi.

Taistelevat Fake Uutiset Blockchain

Mari Krustenin artikkeli, jonka julkaisee e-Estonia

On vielä huomattava määrä hypeää ympäröivää lohkoketjua. Monille ihmisille ensimmäinen yhdistys voi olla bitcoin tai jotain erittäin monimutkaista ja käsittämätöntä tavalliselle henkilölle. Kuitenkin jotain erittäin tärkeää, että kohteliaisuuksia lohkoketju on todella eheys. Blockchain on kyse validoinnista — oli kyse sitten datasta tai prosesseista — mutta lopputulokseen voi aina luottaa.

Virossa lohkoketjua käytetään varmistamaan monien julkisen sektorin palvelujen, kuten sähköisten terveystietojen, reseptitietokannan, e-oikeuden ja e-tuomioistuinten järjestelmien, e-maarekisterin ja monien muiden palvelujen avoimuus ja vastuullisuus. Samaa tekniikkaa käyttävät itse asiassa muun muassa Naton yhteistyökykyinen kyberpuolustuskeskus, Euroopan unionin tietotekniikkavirasto, Yhdysvaltain puolustusministeriö, Lockheed Martin ja Ericsson.

Miten se liittyy uutisiin ja sisältöön?

Eläminen ”väärennettyjen uutisten” ja ”vaihtoehtoisten tosiasioiden” jälkeisessä totuudessa, luottamus on ensiarvoisen tärkeää. Mistä tiedät, milloin luottaa tietolähteeseen? Varsinkin kun jokin vaikuttaa vakuuttavalta — kuten esimerkiksi syvävaleilmiö. Nämä ovat koneoppimismallien luomia videoita, jotka pystyvät analysoimaan sisältöä ja tuottamaan lopputuloksen, joka on melko identtinen ”syväväärennetyn” kohteen ulkonäön ja liikkeiden kanssa. Yleensä julkkikset ja poliitikot joutuvat tämän uhriksi, ja jälkimmäisen tapauksessa on tietenkin kysymys poliittisesta luotettavuudesta ja siitä, miten vaaleja voidaan manipuloida syväväärennöksillä.

Internetin aikakaudella nämä keksinnöt eivät vaadi paljon virusta — loppujen lopuksi näkeminen on uskomista, eikö? Ympärillämme on paljon tietoa — oli kyse sitten videoista, kuvista tai tekstistä. Ei ole käsittämätöntä, että jollakin tavalla vääristynyt tieto päätyy sosiaaliseen mediaan tai jopa valtamediaan. Ovatko useimmat ihmiset kyseenalaistaneet sen, mitä heidän ystävänsä lähettävät Facebookissa tai mitkä ovat lähteiden lukemiseen verkossa? Luultavasti ei.

Onko siis olemassa tapoja varmistaa, että kuluttamamme sisältö on todella totta? Suojellakseen äänestäjiä väärältä tiedotukselta esimerkiksi Kalifornia on alkanut tutkia syväväärennösten kieltämistä kokonaan vähintään 60 päivää ennen vaaleja. Kuitenkin [koska] syväväärennöksiin käytettävää tekniikkaa voidaan käyttää myös paljon parempiin tarkoituksiin — onko oikein rangaista teknologiaa? Eikö olisi hienoa, jos olisi jokin tapa varmistaa, että alkuperäinen tietolähde on todellinen ja oikea?

Blockchain pelastamiseen

Kuten edellä mainittiin, Virossa monet digitaaliset julkiset palvelut turvautuvat lohkoketjuihin tietojen eheyden varmistamiseksi. On kuitenkin myös huomattava, että Riigi Teatajassa digitaalisesti julkaistut viralliset ilmoitukset ja lait on allekirjoitettu KSI blockchain. Tämä koskee myös puhemiehen puheenvuoroja, jotka julkaistaan verkossa. Pohjimmiltaan tämä sisältö on todistettu alkuperäiseksi eikä sitä ole peukaloitu — lohkoketju varmistaa, että kyseessä oleva puhe on todellakin sama kuin puhemiehen pitämässä. Samoin jokainen voi tarkistaa minkä tahansa lainsäädännön suoraan lähteestä — Riigi Teatajasta — ja luottaa sen pätevyyteen.

Koska lähde on matemaattisesti todistettu luotettavaksi, olisi vaikea muuttaa sitä ”vaihtoehtoisiksi tosiasioiksi”. Näin on myös enemmän luottamusta web-pohjaisiin julkaisuihin ja lukijoiden ei tarvitse huolehtia sisällön pätevyydestä, joka julkaistaan näissä blockchain-tukemissa ympäristöissä.

Lue lisää KSI lohkoketjuista ja virolaisesta lohkoketjuteknologiasta.

Lue alkuperäinen artikkeli Fighting Fake News Blockchain

Lisää lukemista

Pääsy EU:n markkinoille? Viro ja paikka-itsenäinen yrittäjyys

Ei enää paperityötä: Viron reunoja kohti digitaalista hallintoa

Viro, Digitaalinen tasavalta (New Yorker)

Lähde: ComplexDiscovery