Thu. Feb 9th, 2023
  en flag
  nl flag
  et flag
  fi flag
  fr flag
  de flag
  he flag
  ja flag
  lv flag
  pl flag
  pt flag
  es flag
  uk flag

  Noot van de redactie: Een van de meest nauwkeurige en gedetailleerde bronnen voor voortdurende updates over de crisis in Oekraïne is de Ukraine Conflict Update van het Institute for the Study of War. Het Institute for the Study of War (ISW) is een 501 (c) (3) organisatie en produceert strikt onpartijdig, niet-ideologisch, op feiten gebaseerd onderzoek. ISW streeft ernaar een geïnformeerd begrip van oorlog en militaire zaken te bevorderen door middel van uitgebreid, onafhankelijk en toegankelijk open source onderzoek en analyse. Het onderzoek van ISW wordt beschikbaar gesteld aan het grote publiek, militaire beoefenaars, beleidsmakers en medialeden. ISW-updates bieden een dagelijkse synthese van belangrijke gebeurtenissen in verband met de Russische agressie tegen Oekraïne en kunnen ten goede komen aan professionals op het gebied van cyberbeveiliging, informatiebeheer en juridische ontdekking, aangezien zij de zakelijke, informatietechnologie en juridische trends en trajecten volgen die worden beïnvloed door en voortvloeien uit de het huidige conflict in Oekraïne.

  Evaluatie en kaarten*

  Conflictbeoordelingen in Oekraïne - een overzicht in kaarten

  Instituut voor Oorlogsstudie (ISW), Russia Team

  Critical Threats Project (CTP), American Enterprise Institute

  Algemene achtergrondinformatie over de beoordeling

  ISW publiceert systematisch Russische campagnebeoordelingen, waaronder kaarten die de beoordeelde controle over het terrein in Oekraïne en de belangrijkste Russische manoeuvreassen benadrukken.

  Deze kaarten zijn een aanvulling op dagelijkse synthetische producten die betrekking hebben op belangrijke gebeurtenissen in verband met de hernieuwde Russische agressie tegen Oekraïne.

  Evaluaties van de Russische offensieve campagne

  26 oktober 2022

  Door George Barros, Karolina Hird, Riley Bailey en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  Uit de retoriek van de Russische president Vladimir Poetin blijkt dat hij niet geïnteresseerd is in serieus onderhandelen met Oekraïne en dat hij zich aan maximalistische doelstellingen voor de oorlog houdt. Poetin verklaarde dat Oekraïne „de soevereiniteit heeft verloren” tijdens een ontmoeting met veiligheidsfunctionarissen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (CIS) op 26 oktober.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Een onderzoek van Reuters naar Russische documenten van Balakliya ondersteunt eerdere ISW-beoordelingen over de slechte omstandigheden van Russische troepen.

  Poetin verklaarde dat Oekraïne „zijn soevereiniteit heeft verloren” in een toespraak van 26 oktober, waaruit blijkt dat Rusland waarschijnlijk zijn maximalistische doelstellingen in Oekraïne behoudt en weerstand blijft bieden aan onderhandelingen.

  Russische bezettingsambtenaren in de oblast Cherson proberen de gevolgen van de Russische terugtrekking van de westelijke oever van de rivier de Dnipro voor informatie te beperken.

  Russische troepen proberen Oekraïense troepen te fixeren aan de noordgrens van Oekraïne.

  Russische functionarissen bleven erkennen dat de Russische autoriteiten Oekraïense kinderen naar Rusland deporteren onder het mom van adoptie- en vakantieregelingen.

  Yevgeny Prigozhin ontkende een eerdere ISW-beoordeling waarin stond dat hij Poetin en andere siloviki-facties confronteerde met de voortgang van de oorlog in Oekraïne.

  Russische bronnen beweerden dat Oekraïense troepen tegenoffensieve operaties hebben uitgevoerd ten westen van Svatove.

  Russische troepen bleven defensieve posities voorbereiden op de west- en oostoever van de rivier de Dnipro in de oblast Cherson.

  Russische bronnen beweerden dat Oekraïense troepen tegenoffensieve operaties bleven uitvoeren in de noordwestelijke oblast Cherson.

  Russische troepen voerden grondaanvallen uit in de oblast Donetsk.

  Het Russische leger probeert naar verluidt buitenlanders te rekruteren om de oorlogsinspanningen in Oekraïne te ondersteunen.

  Russische bezettingsfunctionarissen in de oblast Cherson gingen door met het verplaatsen van inwoners van de westelijke oever van de rivier de Dnipro.

  Lees de volledige update.

  25 oktober 2022

  Door Kateryna Stepanenko, Karolina Hird, Riley Bailey, George Barros en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  Leden van de Russische silovikifractie blijven hun ontevredenheid uiten over de Russische oorlogsinspanningen in Oekraïne, wat erop wijst dat de Russische president Vladimir Poetin op lange termijn zal blijven worstelen om het pro-oorlogse kiesdistrict tevreden te stellen.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Russische siloviki-facties blijven hun ontevredenheid uiten over de Russische oorlogsinspanning in Oekraïne, wat waarschijnlijk aangeeft dat president Vladimir Poetin moeite zal hebben om de pro-oorlogse factie tevreden te stellen.

  Directe confrontaties tussen Poetin en Siloviki-leden over de oorlog in Oekraïne illustreren het belang van siloviki-facties in de Russische machtsstructuren.

  Russische functionarissen zijn waarschijnlijk retorisch bezig de oorlog in Oekraïne opnieuw af te stemmen op religieuze idealen die ogenschijnlijk toegankelijk zijn voor zowel christenen als moslims om tegemoet te komen aan religieuze en etnische minderheden.

  Russische bezettingsfunctionarissen blijven beweren dat de evacuaties in de oblast Cherson deel uitmaken van een groter hervestigingsprogramma.

  Uit opiniepeilingen van Levada blijkt dat de gevoelens van het Russische publiek tegenover de Russische regering niet fundamenteel zijn veranderd, ondanks de maatschappelijke druk in verband met de oorlog in Oekraïne.

  Russische bronnen beweerden dat Oekraïense troepen op 25 oktober grondaanvallen hebben uitgevoerd ten westen van Svatove en op Kreminna.

  Russische troepen bleven terugval- en verdedigingsposities innemen op de oostelijke oever van de rivier de Dnipro.

  Russische troepen voerden mislukte grondaanvallen uit in de oblast Donetsk.

  Het Russische leger blijft personeel mobiliseren in strijd met het wervingsbeleid. Russische mobilisatie-inspanningen zetten ook de Russische arbeidsmarkt onder druk.

  Oekraïense partizanen voerden een aanval uit op het bezettingshoofd in de door Rusland bezette oblast Zaporizhia.

  Lees de volledige update.

  24 oktober 2022

  Door Kateryna Stepanenko, George Barros, Grace Mappes, Angela Howard en Fredrick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  Het Kremlin intensiveerde zijn informatieoperatie om Oekraïne ervan te beschuldigen zich voor te bereiden op een valse vlagaanval met een vuile bom voor de tweede dag op rij op 24 oktober. De Russische chef van de generale staf Valery Gerasimov belde zijn collega's uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten afzonderlijk over de „situatie in verband met het mogelijke gebruik van een vuile bom in Oekraïne” (een conventioneel explosief doorspekt met radioactief materiaal dat geen kernwapen is) op 24 oktober.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Het Kremlin intensiveerde zijn informatieoperatie om Oekraïne ervan te beschuldigen zich voor de tweede dag op rij voor te bereiden op een valse vlagaanval met een vuile bom.

  Generaal-majoor Kyrylo Budanov van de Oekraïense militaire inlichtingendienst (GUR) verklaarde op 24 oktober dat de impact van Russische terroristische aanvallen op kritieke Oekraïense infrastructuur afneemt.

  De annexatie van vier Oekraïense oblasten door de Russische president Vladimir Poetin op 30 september veroorzaakte een schisma binnen het Kremlin, dat waarschijnlijk zal toenemen naarmate Oekraïne meer gebieden bevrijdt, volgens Budanov.

  Prigozhin blijft macht opbouwen en is bezig met het opzetten van een militaire structuur parallel aan de Russische strijdkrachten, wat een bedreiging kan vormen voor de heerschappij van Poetin — in ieder geval binnen de informatieruimte.

  Russische troepen bereiden zich waarschijnlijk voor om Kherson City te verdedigen en trekken zich niet volledig terug uit de oblast Kherson, ondanks eerdere bevestigde berichten dat enkele Russische elementen zich terugtrekken uit de oblast Kherson.

  De Oekraïense generale staf bevestigde dat Oekraïense troepen Karmazynivka, Miasozharivka en Nevske in de oblast Luhansk en Novosadove in de oblast Donetsk hebben ingenomen.

  Gouverneur Roman Starovoit van de oblast Kursk kondigde op 23 oktober de voltooiing aan van de bouw van twee versterkte verdedigingslinies aan de grens met Oekraïne - waarschijnlijk een veiligheidstheater dat is ontworpen om zich te richten op een binnenlands Russisch publiek, aangezien er geen enkel gevaar bestaat voor een Oekraïense gemechaniseerde invasie van Rusland.

  Yevgeny Prigozhin, financier van de Wagner Group, erkende het trage tempo van de grondoperaties van de Wagner Group rond Bakhmut, toen Russische troepen terrein bleven verliezen in de buurt van de stad.

  Oekraïense troepen bleven zich op 23-24 oktober richten op Russische troepenconcentraties nabij de frontlinie van de oblast Zaporizhia en sloegen op 22 oktober een concentratie van Russische troepen en uitrusting in de buurt van Enerhodar.

  Overhaaste Russische mobilisatie-inspanningen om personeelstekorten aan de frontlinie op te lossen, hebben het personeel van de Russische troepengeneratie gekannibaliseerd en het vermogen van Rusland om effectief nieuw personeel op te leiden en in te zetten en voor het personeel van huishoudelijke industrieën verminderd.

  Ambtenaren van de bezettingsadministratie hebben communicatiesystemen in Kherson City uitgeschakeld in een poging om de civiele rapportage over Russische posities aan Oekraïense troepen te beperken in afwachting van de verwachte Oekraïense vooruitgang.

  Lees de volledige update.

  23 oktober 2022

  Door Mason Clark

  Belangrijkste ontwikkeling

  De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu heeft waarschijnlijk geprobeerd de westerse militaire hulp aan Oekraïne te vertragen of op te schorten en mogelijk de NAVO-alliantie te verzwakken door middel van angstaanjagende oproepen met verschillende NAVO-ministers van Defensie op 23 oktober.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  De Russische autoriteiten hebben waarschijnlijk op 22 oktober de internettoegang in Kherson City stopgezet om de lokale melding van Russische evacuaties naar de oostelijke oever van de rivier de Dnipro te beperken. Russische bronnen beweerden dat Russische troepen Oekraïense grondaanvallen in de noordwestelijke oblast Cherson hadden afgestoten.

  Oekraïense en Russische bronnen meldden gevechten in de buurt van Siversk, Soledar, Bakhmut, Avdiivka en Marinka in Oost-Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie (mod) beweerde dat Russische troepen Oekraïense grondaanvallen in de westelijke oblast Donetsk hebben afgestoten.

  Russische bronnen beweerden dat Oekraïense troepen tegenoffensieve operaties uitvoerden in de richting van Kreminna en Svatove.

  Russische troepen troffen de stad Zaporizhzhia, de stad Mykolaiv en andere gebieden in de oblast Mykolaiv met 136 Shahed drones en S-300-raketten. Oekraïense bronnen meldden dat Russische troepen het op Nikopol en Marhanets hadden gericht met aanvallen van meerdere lanceerraketsystemen (MLRS).

  Een woordvoerder van het Oekraïense luchtmachtcommando beweerde dat Oekraïense troepen in totaal 273 door Iran geleverde Shahed-136 drones hebben neergeschoten sinds Rusland ze op 13 september in Oekraïne begon te gebruiken.

  Een bron van de Oekraïense regering meldde dat Iraanse instructeurs in Wit-Rusland (naast eerder gerapporteerde instructeurs op de Krim) Russische troepen hebben geholpen bij de coördinatie van eerdere Shahed-136 drone-aanvallen tegen de oblast Kiev en de noordelijke en westelijke oblasten in Oekraïne.

  Russische verkooppunten bleven voorwaarden stellen om Oekraïne de schuld te geven van de vernietiging van de waterkrachtcentrale van Kakhovka, die Russische troepen waarschijnlijk zullen vernietigen om de oprukkende Oekraïense troepen te vertragen.

  Russische bronnen hebben uitgebreid gesproken over de bouw van verdedigingsposities in de oblast Kursk.

  Een Oekraïense bron meldde dat de Russische autoriteiten in de Kraj Krasnodar de „vakanties” (dwangontvoeringen als onderdeel van een etnische zuiveringscampagne) van kinderen uit Enerhodar, Zaporizhia Oblast, „voor onbepaalde tijd” hebben verlengd.

  Russische bronnen meldden dat particuliere bedrijven aanbieden om gemobiliseerde mannen op te leiden in particuliere militaire en medische apparatuur in ruil voor geld. Een ander Russisch gevechtsvliegtuig stortte neer in een gebouw van twee verdiepingen in Novo-Lenino, in de oblast Irkoetsk.

  Lees de volledige update.

  22 oktober 2022

  Door Katherine Lawlor, Kateryna Stepanenko, Grace Mappes, Riley Bailey, Angela Howard en Mason Clar

  Belangrijkste ontwikkeling

  Russische troepen bleven zich terugtrekken uit de westelijke oblast Cherson terwijl ze zich voorbereidden op vertragende acties die waarschijnlijk slechts gedeeltelijk effectief zullen zijn.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Russische troepen zetten grootschalige aanvallen op de Oekraïense infrastructuur voort. Aanhoudende stakingen zullen de Oekraïense wil om te vechten waarschijnlijk niet aantasten, maar zullen de hele winter voor economische en humanitaire uitdagingen zorgen.

  Russische troepen bleven zich terugtrekken uit de westelijke oblast Cherson terwijl ze zich voorbereidden op uitgestelde acties die waarschijnlijk slechts gedeeltelijk effectief zullen zijn.

  De bezettingsautoriteiten in de oblast Cherson gaven burgers opdracht om op 21 oktober naar het oosten te evacueren. Evacuaties uit Kherson City zullen de waarschijnlijke Russische plannen ondersteunen om de dam van de Kakhovka Hydroelectric Plant (HPP) op te blazen om hun terugtrekking te dekken.

  De inspanningen onder leiding van Prigozhin om een „Wagnerlinie” van defensieve vestingwerken te bouwen, strekken zich uit door het centrum van de oblast Luhansk en in beperkte capaciteit naar Belgorod.

  Prigozhin's inspanningen en berichten, waaronder de oprichting van de „Wagnerlijn”, raken steeds meer niet in lijn met de retoriek van het Kremlin en zijn kritisch over wat volgens Prigozhin langzaam bewegende „bureaucraatvijanden” zijn. Een dergelijk activisme maakt Prigozhin geliefd bij Russische nationalisten, die ontevreden zijn over de beperkte escalatie van het Kremlin en de desorganisatie van het ministerie van Defensie.

  Russische bronnen meldden op 22 oktober Oekraïense tegenoffensieven in de richting van Kreminna en Svatove.

  Russische troepen voerden op 22 oktober beperkte tegenaanvallen uit zonder bevestigde vooruitgang om verloren grondgebied terug te winnen in de oblasten Charkov, Luhansk en Donetsk.

  De bezettingsautoriteiten van de Krim hebben het filmen van infrastructuur en militaire logistiek verboden, waarschijnlijk vanwege aanhoudende Oekraïense stakingen gericht op Russische bevoorradingshubs en

  ISW heeft op 22 oktober aanvullende berichten geïdentificeerd dat de Russische mobilisatie niet heeft voldaan aan de doelstellingen voor het genereren van geweld en waarschijnlijk in alternatieve vormen zal worden voortgezet.

  Russische en bezettingsambtenaren gingen vanaf 22 oktober door met gedwongen verplaatsing van inwoners naar door Rusland bezette gebieden van Oekraïne.

  Russische functionarissen en bezettingsfunctionarissen bleven het verkeer beperken van inwoners die in door Rusland bezette gebieden van Oekraïne wonen en verhoogden de controles op de controleposten vanaf 22 oktober.

  Lees de volledige update.

  We rapporteren niet in detail over Russische oorlogsmisdaden omdat deze activiteiten goed aan bod komen in de westerse media en geen directe invloed hebben op de militaire operaties die we beoordelen en voorspellen. We zullen doorgaan met het evalueren en rapporteren over de effecten van deze criminele activiteiten op het Oekraïense leger en de bevolking, en met name op gevechten in Oekraïense stedelijke gebieden. We veroordelen deze Russische schendingen van de wetten van gewapende conflicten, de Conventies van Genève en de mensheid ten zeerste, ook al beschrijven we ze niet in deze verslagen.

  Chronologie van kaarten van 22 tot 26 oktober 2022 — Muisover om te scrollen

  Conflictkaarten voor Oekraïne - 102222-102622

  Bekijk de interactieve kaart van de Russische invasie van het Institute for the Study of War

  Lees de laatste updates over het conflict in Oekraïne van het Institute for the Study of War

  * Gedeeld met directe uitdrukkelijke toestemming van het Institute for the Study of War (ISW).

  Over het Instituut voor de Studie van Oorlogsonderzoeksmethodologie

  De onderzoeksmethodologie van ISW is gebaseerd op zowel primaire als secundaire bronnen, waardoor onderzoekers een uitgebreid begrip van de situatie ter plaatse kunnen ontwikkelen. Om militaire en politieke ontwikkelingen op een bepaald gebied te analyseren, moeten de onderzoeksanalisten van ISW de systemen van vijandelijke en bevriende troepen volledig begrijpen. Ze moeten ook de demografische gegevens van de bevolking, het fysieke terrein, de politiek en de geschiedenis van dat gebied begrijpen. Dit legt de analytische basis om de redenen voor bepaalde ontwikkelingen te begrijpen en de toegewezen onderzoeksdoelstellingen te bereiken. ISW-analisten brengen ook tijd door in plaatsen als Irak, Afghanistan en elders om een beter inzicht te krijgen in de veiligheids- en politieke situatie en om de implementatie van huidige strategieën en beleid te evalueren. Onze onderzoekers verzamelen gegevens en analyseren trends, waarbij ze een gedetailleerde analyse maken van ontwikkelingen op onderzoeksgebieden, waardoor een nauwkeurig, snel en grondig beeld van de situatie in hoge resolutie wordt verkregen. De onderzoeksmethodologie van ISW garandeert haar succes en toewijding om het vermogen van het land te verbeteren om militaire operaties uit te voeren, strategische doelstellingen te bereiken en te reageren op opkomende problemen waarvoor mogelijk het gebruik van Amerikaanse militaire macht nodig is.

  Over het Instituut voor Oorlogsstudie

  Het Institute for the Study of War bevordert een geïnformeerd begrip van militaire zaken door middel van betrouwbaar onderzoek, betrouwbare analyse en innovatief onderwijs. We zetten ons in om het vermogen van het land om militaire operaties uit te voeren en te reageren op nieuwe bedreigingen te verbeteren om de strategische doelstellingen van de VS te bereiken. ISW is een niet-partijgebonden organisatie voor onderzoek naar openbaar beleid zonder winstoogmerk.

  Kom meer te weten, doe mee en draag vandaag nog bij.

  Aanvullende lectuur

  [Jaarlijkse update] Internationaal cyberrecht in de praktijk: interactieve toolkit

  Data-ambassades: soevereiniteit, veiligheid en continuïteit voor natiestaten

  Bron: ComplexDiscovery