Thu. Feb 2nd, 2023
  en flag
  nl flag
  et flag
  fi flag
  fr flag
  de flag
  he flag
  ja flag
  lv flag
  pl flag
  pt flag
  es flag
  uk flag

  Opmerking van de uitgever: Een van de meest nauwkeurige en gedetailleerde bronnen voor voortdurende updates over de crisis in Oekraïne is de Ukraine Conflict Update van het Institute for the Study of War. Het Institute for the Study of War (ISW) is een 501 (c) (3) organisatie en produceert strikt onpartijdig, niet-ideologisch, op feiten gebaseerd onderzoek. ISW streeft ernaar een geïnformeerd begrip van oorlog en militaire zaken te bevorderen door middel van uitgebreid, onafhankelijk, en toegankelijk open-source onderzoek en analyse. Het onderzoek van ISW wordt beschikbaar gesteld aan het grote publiek, militaire beoefenaars, beleidsmakers en medialeden. ISW-updates bieden een dagelijkse synthese van belangrijke gebeurtenissen met betrekking tot de Russische agressie tegen Oekraïne en kunnen ten goede komen aan professionals op het gebied van cyberbeveiliging, informatiebeheer en juridische ontdekking terwijl ze de zakelijke, informatietechnologie en juridische trends en trajecten volgen die worden beïnvloed door en voortvloeien uit de het huidige conflict in Oekraïne.

  Evaluatie en kaarten*

  Conflictbeoordelingen in Oekraïne - een overzicht in kaarten

  Instituut voor de Studie van Oorlog (ISW), Russia Team

  Project voor kritieke bedreigingen (CTP), American Enterprise Institute

  Achtergrondinformatie algemene beoordeling

  ISW publiceert systematisch Russische campagnebeoordelingen met kaarten die de beoordeelde controle over terrein in Oekraïne en de belangrijkste Russische manoeuvreassen benadrukken.

  Deze kaarten vormen een aanvulling op dagelijkse synthetische producten die belangrijke gebeurtenissen behandelen die verband houden met hernieuwde Russische agressie tegen Oekraïne.

  Beoordelingen van de Russische offensieve campagne

  1 september 2022

  Kateryna Stepanenko, Karolina Hird, Layne Philipson, George Barros en Mason Clark

  Belangrijkste ontwikkeling

  De Russische president Vladimir Poetin herhaalde zijn valse framing van de niet-uitgelokte invasie van Oekraïne door Rusland als defensieve operatie om Rusland op 1 september te beschermen.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Oekraïense troepen bleven zich richten op Russische logistieke knooppunten en sleutelposities in de oblast Cherson ter ondersteuning van het aanhoudende tegenoffensief in Zuid-Oekraïne.

  Russische milbloggers herhaalden beweringen dat Oekraïense troepen vechten langs vier assen van opmars in de westelijke oblast Cherson.

  Russische troepen voerden grondaanvallen uit ten noordwesten van Slovyansk, ten zuiden en noordoosten van Bakhmut, en ten noordwesten en zuidwesten van de stad Donetsk.

  De Russische autoriteiten escaleerden beweringen dat Oekraïense troepen zowel de kerncentrale van Zaporizhzhia (ZNPP) als de nieuw aangekomen delegatie van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) op het grondgebied van de ZNPP bedreigen.

  Het Russische 3e legerkorps blijft zich vormen voor inzet naar Donbas.

  De Russische bezettingsautoriteiten erkennen waarschijnlijk steeds meer hun onvermogen om met succes schijnreferenda te houden in bezette gebieden van Oekraïne als gevolg van Russische militaire mislukkingen en aanhoudend Oekraïens verzet in bezette gebieden.

  Lees de volledige update.

  31 augustus 2022

  Door Kateryna Stepanenko, Karolina Hird, George Barros en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  Oekraïners en het Westen mogen niet vallen voor Russische informatieoperaties waarin het Oekraïense tegenoffensief in de oblast Cherson wordt afgebeeld als vrijwel onmiddellijk mislukt of die Oekraïne afbeelden als een hulpeloze marionet van westerse meesters voor het lanceren ervan op dit moment.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Het Russische ministerie van Defensie en Russische milbloggers begonnen een informatieoperatie waarin het Oekraïense tegenoffensief bijna zodra het werd gelanceerd een mislukking werd verklaard. Het is echter veel te vroeg om de voortgang van de tegenoffensieve operatie te beoordelen, die op korte termijn waarschijnlijk moeilijk te evalueren zal zijn als deze afhankelijk is van schijnbewegingen en misleiding.

  De Russische bezettingsautoriteiten leggen Oekraïense studenten een curriculum op om het idee van de Oekraïense nationale identiteit te elimineren, expliciet in overeenstemming met de toespraken en geschriften van de Russische president Vladimir Poetin die ten onrechte beweren dat Oekraïne deel uitmaakt van Rusland, en dat de Oekraïense identiteit een uitvinding van de Sovjetperiode.

  De G7 Non-Proliferation Directors Group veroordeelde Russische pogingen om de kerncentrale van Zaporizhzhia los te koppelen van het Oekraïense elektriciteitsnet als „onaanvaardbaar” voorafgaand aan de komst van de delegatie van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) naar de fabriek.

  Russische troepen voerden een beperkte grondaanval uit ten noorden van de stad Charkov.

  Russische troepen voerden grondaanvallen uit ten zuiden van Bakhmut en langs de westelijke rand van de stad Donetsk.

  Door Rusland benoemde functionarissen op de Krim begonnen luchtverdedigingssystemen te „reconstrueren” om kleinere doelen tegen te gaan als reactie op terugkerende drone-aanvallen op het schiereiland. Russische functionarissen versterken waarschijnlijk de luchtverdediging van de Krim ten koste van andere theaters.

  Zabaykalsky Krai kondigde de vorming aan van het vrijwillige ingenieur-sapper-bataljon „Daursky”.

  Oekraïense partizanen voerden een geïmproviseerde explosieven (IED) -aanval uit op het hoofdkantoor van de politieke organisatie „Together with Russia” in Berdyansk, Oblast Zaporizhia, waar de bezettingsautoriteiten zich naar verluidt voorbereidden op schijnreferenda.

  Lees de volledige update.

  30 augustus 2022

  Door Kateryna Stepanenko, Karolina Hird, George Barros, Grace Mappes en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  Oekraïense troepen begonnen op 29 augustus Russische pontonveerboten over de rivier de Dnipro te slaan, wat consistent is met het begin van het Oekraïense tegenoffensief. De effecten van het vernietigen van veerboten zullen waarschijnlijk kortstondiger zijn dan die van het buiten gebruik stellen van bruggen, dus het aanvallen ervan is logisch in combinatie met actieve grondoperaties.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Oekraïense troepen zetten tegenoffensieve operaties voort met grondaanvallen en stakingen tegen Russische GLOCS over de rivier de Dnipro. Oekraïense troepen hebben winst geboekt op de grond en zijn begonnen met het slaan van pontonveerboten over de rivier.

  De Russische president Vladimir Poetin stelt waarschijnlijk juridische en sociale voorwaarden voor de gedwongen culturele assimilatie van ontheemde Oekraïners in Rusland om hun Oekraïense culturele identiteit uit te wissen.

  Russische troepen voerden een beperkte grondaanval uit ten noorden van de stad Charkov.

  Russische troepen voerden beperkte grondaanvallen uit ten zuidwesten van Izyum, ten zuiden van Bakhmut, en nabij de westelijke rand van Donetsk City.

  Russische troepen voerden een beperkte grondaanval uit in de noordelijke oblast Cherson.

  Een anonieme hoge Amerikaanse militaire ambtenaar verklaarde dat de VS van mening zijn dat Rusland artillerie afvuurt vanuit posities rond en in de buurt van de kerncentrale van Zaporizhzhia.

  De Russische bezettingsautoriteiten zetten de inspanningen voort om scholen in bezet Oekraïne met geweld te integreren in het Russische onderwijssysteem en de methoden van sociale controle uit te breiden.

  Russische troepen blijven militair materieel naar de Krim verplaatsen.

  Russische federale onderdanen (regio's) blijven vrijwilligersbataljons werven en inzetten.

  De Russische bezettingsautoriteiten nemen maatregelen om Oekraïense scholen met geweld te integreren in de Russische onderwijsruimte ter voorbereiding op het naderende schooljaar.

  Lees de volledige update.

  29 augustus 2022

  Door Kateryna Stepanenko, Grace Mappes, Angela Howard, Layne Philipson en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  Oekraïense militaire functionarissen kondigden op 29 augustus de start aan van het Oekraïense tegenoffensief in de oblast Cherson. Oekraïense functionarissen meldden dat Oekraïense troepen de eerste verdedigingslinie in niet-gespecificeerde gebieden van de oblast Cherson hebben doorbroken en proberen te profiteren van de verstoring van de Russische grondlijnen van communicatie veroorzaakt door Oekraïense HIMARS-stakingen gedurende vele weken.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Oekraïense militaire functionarissen kondigden aan dat Oekraïense troepen op 29 augustus een tegenoffensieve operatie begonnen in de oblast Cherson.

  Rafael Mariano Grossi, directeur-generaal van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), kondigde aan dat de IAEA-missie naar de kerncentrale van Zaporizhzhia naar de fabriek vertrok.

  Russische troepen voerden beperkte grondaanvallen uit ten noorden van Slovyansk, ten zuidoosten van Siversk, ten zuiden van Bakhmut, en in het westen van de oblast Donetsk.

  Russische troepen zetten hun inspanningen voort om rond Donetsk City op te rukken.

  Russische troepen voerden geen bevestigde grondaanvallen uit in het noordoosten van de oblast Charkov.

  Russische troepen voerden een beperkte grondaanval uit in het noordwesten van de oblast Cherson.

  Russische federale onderdanen zetten de inspanningen voort om nieuwe bataljons te vormen, nieuwe rekruten aan te trekken en dienstplichtigen te dwingen militaire contracten te ondertekenen.

  Oekraïense partijdige activiteiten blijven de controle van de Russische bezettingsautoriteiten in bezette gebieden bedreigen.

  Lees de volledige update.

  28 augustus 2022

  Door Kateryna Stepanenko, Layne Philipson, Angela Howard en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  De Russische president Vladimir Poetin ondertekende op 27 augustus twee decreten in een gerapporteerde poging om staatloze volkeren en inwoners van Donbas en Oekraïne te helpen wonen en werken in de Russische Federatie.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  De Russische president Vladimir Poetin vaardigde twee decreten uit in een gerapporteerde poging om staatloze volkeren en inwoners van Donbas en Oekraïne te helpen wonen en werken in de Russische Federatie.

  Russische troepen voerden mislukte offensieve operaties uit ten noordwesten van Slovyansk.

  Russische troepen voerden beperkte grondaanvallen uit ten zuidoosten van Bakhmut en ten westen en zuidwesten van Donetsk City.

  Russische troepen voerden een beperkte grondaanval uit ten noorden van de stad Charkov.

  Russische troepen voerden geen gerapporteerde offensieve operaties uit in de oblasten Kherson of Zaporizhzhia.

  Het Kremlin gaf waarschijnlijk een mediakanaal dat nauw verbonden is met Moskou opdracht om de gouverneur van Sint-Petersburg Alexander Beglov te bekritiseren omdat hij rekrutering voor vrijwilligersbataljons in de stad niet had gestimuleerd.

  De Russische bezettingsautoriteiten zetten de inspanningen voort om de integratie van het onderwijssysteem in bezette gebieden in Oekraïne volgens Russische normen te vergemakkelijken.

  Lees de volledige update.

  We rapporteren niet in detail over Russische oorlogsmisdaden omdat die activiteiten goed worden behandeld in westerse media en geen directe invloed hebben op de militaire operaties die we beoordelen en voorspellen. We zullen doorgaan met het evalueren en rapporteren over de gevolgen van deze criminele activiteiten voor het Oekraïense leger en de bevolking en met name over gevechten in Oekraïense stedelijke gebieden. Wij veroordelen ten zeerste deze Russische schendingen van de wetten van gewapende conflicten, de Conventies van Genève en de mensheid, ook al beschrijven we ze niet in deze verslagen.

  Chronologie van kaarten van 28 augustus - 1 september 2022 - Mouseover to Scroll

  Conflictkaarten in Oekraïne - 082822-090122

  Zie de interactieve kaart van het Institute for the Study of War van de Russische invasie

  Lees de laatste updates over conflicten in Oekraïne van het Institute for the Study of War

  * Gedeeld met directe uitdrukkelijke toestemming van het Institute for the Study of War (ISW).

  Over het Instituut voor de Studie van Oorlogsonderzoeksmethodologie

  De onderzoeksmethodologie van ISW is gebaseerd op zowel primaire als secundaire bronnen, waardoor onderzoekers een uitgebreid begrip van de situatie ter plaatse kunnen ontwikkelen. Om militaire en politieke ontwikkelingen op een bepaald gebied te analyseren, moeten de onderzoeksanalisten van ISW de systemen van vijandelijke en vriendschappelijke troepen volledig begrijpen. Ze moeten ook de demografische gegevens van de bevolking, het fysieke terrein, de politiek en de geschiedenis van dat gebied begrijpen. Dit legt de analytische basis voor het begrijpen van de redenen voor bepaalde ontwikkelingen en het vervullen van de toegewezen onderzoeksdoelstellingen. ISW-analisten brengen ook tijd door in plaatsen als Irak, Afghanistan, en elders om een beter begrip te krijgen van de veiligheids- en politieke situatie en om de implementatie van huidige strategieën en beleid te evalueren. Onze onderzoekers verzamelen gegevens en analyseren trends, produceren een gedetailleerde analyse van ontwikkelingen op onderzoeksgebieden, waardoor een nauwkeurig, tijdig en grondig beeld van de situatie ontstaat met hoge resolutie. De onderzoeksmethodologie van ISW garandeert het succes en de toewijding aan het verbeteren van het vermogen van het land om militaire operaties uit te voeren, strategische doelstellingen te bereiken en te reageren op opkomende problemen die mogelijk het gebruik van Amerikaanse militaire macht vereisen.

  Over het Instituut voor de Studie van Oorlog

  Het Institute for the Study of War bevordert een geïnformeerd begrip van militaire aangelegenheden door middel van betrouwbaar onderzoek, vertrouwde analyse, en innovatief onderwijs. We zetten ons in om het vermogen van het land om militaire operaties uit te voeren te verbeteren en te reageren op opkomende bedreigingen om strategische doelstellingen van de VS te bereiken. ISW is een niet-partijgebonden, non-profit, onderzoeksorganisatie voor openbaar beleid.

  Meer informatie, doe mee en draag vandaag nog bij.

  Aanvullend lezen

  [Jaarlijkse update] Internationale cyberwetgeving in de praktijk: interactieve toolkit

  Data-ambassades: soevereiniteit, veiligheid en continuïteit voor natiestaten

  Bron: ComplexDiscovery