Thu. Feb 9th, 2023
  en flag
  nl flag
  et flag
  fi flag
  fr flag
  de flag
  he flag
  ja flag
  lv flag
  pl flag
  pt flag
  es flag
  uk flag

  Noot van de redactie: Een van de meest nauwkeurige en gedetailleerde bronnen voor voortdurende updates over de crisis in Oekraïne is de Ukraine Conflict Update van het Institute for the Study of War. Het Institute for the Study of War (ISW) is een 501 (c) (3) organisatie en produceert strikt onpartijdig, niet-ideologisch, op feiten gebaseerd onderzoek. ISW streeft ernaar een geïnformeerd begrip van oorlog en militaire zaken te bevorderen door middel van uitgebreid, onafhankelijk en toegankelijk open source onderzoek en analyse. Het onderzoek van ISW wordt beschikbaar gesteld aan het grote publiek, militaire beoefenaars, beleidsmakers en medialeden. ISW-updates bieden een dagelijkse synthese van belangrijke gebeurtenissen in verband met de Russische agressie tegen Oekraïne en kunnen ten goede komen aan professionals op het gebied van cyberbeveiliging, informatiebeheer en juridische ontdekking, aangezien zij de zakelijke, informatietechnologie en juridische trends en trajecten volgen die worden beïnvloed door en voortvloeien uit de het huidige conflict in Oekraïne.

  Evaluatie en kaarten*

  Conflictbeoordelingen in Oekraïne - een overzicht in kaarten

  Instituut voor Oorlogsstudie (ISW), Russia Team

  Critical Threats Project (CTP), American Enterprise Institute

  Algemene achtergrondinformatie over de beoordeling

  ISW publiceert systematisch Russische campagnebeoordelingen, waaronder kaarten die de beoordeelde controle over het terrein in Oekraïne en de belangrijkste Russische manoeuvreassen benadrukken.

  Deze kaarten zijn een aanvulling op dagelijkse synthetische producten die betrekking hebben op belangrijke gebeurtenissen in verband met de hernieuwde Russische agressie tegen Oekraïne.

  Evaluaties van de Russische offensieve campagne

  21 oktober 2022

  Door Katherine Lawlor, Grace Mappes, Kateryna Stepanenko, George Barros en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  De Russische terugtrekking uit de westelijke Cherson Oblast is begonnen. Russische troepen zijn waarschijnlijk van plan die terugtrekking de komende weken voort te zetten, maar kunnen moeite hebben om zich in goede staat terug te trekken als Oekraïense troepen ervoor kiezen om aan te vallen. Russische functionarissen zijn terughoudend gebleven over de vraag of de Russische president Vladimir Poetin al dan niet opdracht heeft gegeven zich terug te trekken uit Kherson en zullen waarschijnlijk doorgaan met het voorbereiden van de informatieruimte op een dergelijke ineenstorting, zoals ISW eerder heeft beoordeeld.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  De Russische terugtrekking uit de westelijke Cherson Oblast is begonnen. Russische troepen zijn waarschijnlijk van plan die terugtrekking de komende weken voort te zetten, maar kunnen moeite hebben om zich in goede staat terug te trekken als Oekraïense troepen ervoor kiezen om aan te vallen.

  De Russische president Vladimir Poetin stelt aantoonbaar voorwaarden voor Rusland om een langdurige oorlog in Oekraïne voort te zetten, niet voor een onderhandelde regeling of een buitenkansje.

  Russische troepen zullen waarschijnlijk proberen de dam van de waterkrachtcentrale van Kakhovka (HPP) op te blazen om hun terugtrekking uit de stad Kherson te voorkomen en om te voorkomen dat Oekraïense troepen Russische troepen verder in de oblast Kherson achtervolgen.

  De Russische president Vladimir Poetin ondertekende op 21 oktober een decreet tot oprichting van een „coördinatieraad” van de Russische regering om de federale coördinatie in oorlogstijd te verbeteren.

  Russische en Oekraïense bronnen meldden gevechten ten noordoosten van de stad Kharkiv langs de internationale grens, aan de frontlinie van Svatove-Kriminna en ten westen van Lysychansk.

  Oekraïense militaire functionarissen gaven een beperkt overzicht van de situatie aan de frontlinie.

  Het Zuidelijk Operationeel Commando van Oekraïne benadrukte dat Russische troepen Oekraïense burgers als menselijk schild gebruiken bij het vervoeren van militair materieel over de rivier de Dnipro, terwijl Russische bronnen beelden vrijgaven van een rij burgers die wachten op de veerboot vanuit Kherson City.

  Russische troepen zetten grondaanvallen in de oblast Donetsk en routinematig vuur ten westen van Hulyaipole en in de oblast Mykolaiv voort.

  De Russische autoriteiten proberen de façade van duurzame en sterke logistiek in Zuid-Oekraïne te behouden en tegelijkertijd maatregelen te nemen om de aanval op de Strait Bridge van Kerch te compenseren.

  De kloven tussen regionale Russische functionarissen, het Russische ministerie van Defensie (mod) en militaire commissariaten, en de Russische burgerbevolking waaruit mobilisatie put, zullen de komende maanden waarschijnlijk toenemen.

  De Russische autoriteiten voorkomen dat Oekraïners in Rusland Rusland verlaten met complexe verblijfs- en vergunningsvereisten om internationale grenzen te overschrijden.

  De Russische bezettingsautoriteiten zetten de massale gedwongen verwijdering van burgers van de westelijke oever van de rivier de Dnipro voort onder het mom van civiele „evacuaties”.

  Lees de volledige update.

  20 oktober 2022

  Door Karolina Hird, Katherine Lawlor, Riley Bailey, George Barros, Nicholas Carl en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  Rusland blijft zich waarschijnlijk voorbereiden op een valse vlagaanval op de Kakhovka Hydroelectric Power Plant (HPP). De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verklaarde op 20 oktober dat Russische troepen de dam van de Kakhovka HPP hebben ontgonnen en merkte op dat de HPP meer dan 18 miljoen kubieke meter water bevat, wat zou leiden tot massale en snelle overstromingen van nederzettingen langs de rivier de Dnipro, waaronder Kherson City.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Rusland blijft zich waarschijnlijk voorbereiden op een valsgewijze aanval op de Kakhovka Hydroelectric Power Plant (HPP).

  Russische troepen stellen waarschijnlijk voorwaarden om militaire en bezettingselementen van de westelijke oever van de rivier de Dnipro te verwijderen in afwachting van de aanstaande Oekraïense opmars.

  Het Witte Huis bevestigde op 20 oktober dat Iraanse militairen zich op de door Rusland bezette Krim, Oekraïne, bevinden om Russische troepen te helpen bij het uitvoeren van drone-aanvallen op Oekraïense burgers en civiele infrastructuur.

  Iran verleent militaire steun aan Russische troepen in Oekraïne, ondanks nieuwe internationale sancties, waarschijnlijk deels omdat Iraanse leiders geloven dat ze de hulp van Moskou nodig hebben om de door de VS geleide wereldorde op zijn kop te zetten.

  Russische bronnen bleven beweren dat Russische troepen op 20 oktober beperkte herwonnen posities in het noordoosten van de oblast Charkov consolideren, ondanks Oekraïense berichten dat Oekraïne bijna 1,8% van de oblast Charkov heeft bevrijd.

  Russische bronnen gaven aan dat Oekraïense troepen zijn opgetrokken in de noordelijke oblast Cherson terwijl de Oekraïense troepen hun verbodingscampagne voortzetten.

  Russische troepen bleven grondaanvallen uitvoeren in de oblast Donetsk, maar Russische bronnen weerlegden hun eigen beweringen over de controle over Bakhmut. Russische troepen blijven waarschijnlijk claims van voorschotten in het Bakhmut-gebied vervalsen om zichzelf af te schilderen als winst in ten minste één sector te midden van aanhoudende verliezen in het noordoosten en zuiden van Oekraïne.

  Russische regionale overheden en het Russische ministerie van Defensie (mod) blijven elkaar de schuld geven van militaire administratieve mislukkingen.

  Lees de volledige update.

  19 oktober 2022

  Door Katherine Lawlor, Karolina Hird, Grace Mappes, Riley Bailey, George Barros en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  De Russische autoriteiten stellen waarschijnlijk informatievoorwaarden om geplande Russische retraites en aanzienlijke territoriale verliezen in de oblast Cherson te rechtvaardigen. Commandant van de Russische strijdkrachten in Oekraïne Legergeneraal Sergei Surovikin meldde tijdens een optreden op de Russische televisie dat het Russische militaire leiderschap „moeilijke beslissingen” moet nemen met betrekking tot de oblast Kherson en beschuldigde Oekraïne ervan de civiele en residentiële infrastructuur aan te vallen in Oblast Cherson.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  De Russische autoriteiten stellen waarschijnlijk informatievoorwaarden om geplande Russische retraites en het verlies van aanzienlijk grondgebied in de oblast Cherson te rechtvaardigen.

  Russische troepen stellen informatievoorwaarden vast om een valse vlagaanval uit te voeren op de waterkrachtcentrale van Kakhovka (HPP); het Russische leger denkt misschien dat het doorbreken van de dam zou kunnen betekenen dat ze zich vanaf de rechteroever van de rivier de Dnipro terugtrekken en de opmars van Oekraïne over de rivier zou kunnen voorkomen of vertragen.

  Rusland blijft het mom van civiele „evacuaties” gebruiken als dekmantel voor de massale gedwongen verwijdering van burgers uit door Rusland bezette gebieden van Oekraïne.

  De verklaring van de Russische president Vladimir Poetin op 19 oktober dat de staat van beleg gereed is, is grotendeels legaal theater dat bedoeld is om activiteiten te legitimeren die het Russische leger moet ondernemen of al onderneemt, en tegelijkertijd een kader te creëren voor toekomstige mobilisatie en binnenlandse beperkingen.

  Wagner-financier Yevgeny Prigozhin blijft zich inspannen om zichzelf en de troepen van de Wagnergroep te onderscheiden van conventionele Russische militaire elementen.

  Russische troepen bleven beperkte aanvallen uitvoeren om verloren gebied in het noordoosten van de oblast Charkov te heroveren.

  Russische en Oekraïense troepen zijn naar verluidt doorgegaan met het uitvoeren van aanvallen in het gebied van Kreminna-Svatove.

  Russische bronnen beweerden alom dat Oekraïense troepen opnieuw een offensieve aanval voerden in de noordwestelijke oblast Cherson.

  De Russische president Vladimir Poetin heeft op 19 oktober een decreet aangenomen om tegemoet te komen aan de aanhoudende zorgen van Russische militairen over tijdige betalingen en om minister van Defensie Sergey Shoigu en minister van Financiën Anton Siluanov de schuld te geven voor toekomstige betalingsproblemen.

  Het Russische parlement stelde wettelijke maatregelen voor die de Russische autoriteiten in staat zouden stellen de binnenlandse gevolgen van gedeeltelijke mobilisatie in mogelijke toekomstige mobilisatiegolven tot een minimum te beperken.

  Russische militaire functionarissen bleven Oekraïense inwoners van door Rusland bezette gebieden met geweld mobiliseren om namens het Russische leger te werken of te vechten.

  Lees de volledige update.

  18 oktober 2022

  Door Karolina Hird, Katherine Lawlor, Grace Mappes, George Barros en Mason Clark

  Belangrijkste ontwikkeling

  Russische troepen bleven zich op 18 oktober richten op kritieke Oekraïense civiele infrastructuur met lucht-, raket- en drone-aanvallen. Huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen bevestigden op 18 oktober aan de New York Times dat leden van het Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde Korps (IRGC) zich op de door Rusland bezette Krim bevinden om Russische troepen te trainen in het gebruik van de aangekochte Iraanse drones, waardoor waarschijnlijke Russische oorlogsmisdaden mogelijk worden gemaakt.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Russische troepen bleven zich richten op kritieke Oekraïense civiele infrastructuur met lucht-, raket- en drone-aanvallen.

  Russische troepen voerden een beperkte grondaanval uit in de noordelijke oblast Charkov, wat erop lijkt te wijzen dat Russische troepen hun territoriale aspiraties in de oblast Charkov kunnen behouden ondanks enorme verliezen tijdens recente Oekraïense tegenoffensieven.

  Huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen hebben bevestigd dat leden van het Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde Korps (IRGC) zich op de door Rusland bezette Krim bevinden om Russische troepen te trainen in het gebruik van de Iraanse drones die ze hebben gekocht, waardoor waarschijnlijke Russische oorlogsmisdaden mogelijk worden gemaakt.

  Wit-Rusland blijft zijn grondgebied en luchtruim ter beschikking stellen om de Russische invasie van Oekraïne te ondersteunen, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het namens Rusland aan de oorlog zal deelnemen.

  Russische bronnen beweerden dat Russische troepen beperkte grondaanvallen hebben uitgevoerd in het noordoosten van de oblast Charkov om verloren posities terug te winnen.

  Russische bronnen verklaarden dat Oekraïense troepen tegenoffensieve operaties voortzetten over de hele frontlinie in de oblast Cherson.

  Oekraïense troepen bleven zich richten op Russische grondlijnen voor communicatie (GLOC's) en munitiedepots in het centrum van de oblast Cherson.

  Russische troepen zetten de grondaanvallen in de buurt van Bakhmut en Avdiivka voort.

  De Russische autoriteiten worstelen met hun verminderde logistieke capaciteit via de Krim na de aanval op de Straat van Kerch.

  De Russische bezettingsautoriteiten ontvoerden personeel van de Zaporizhzhia Nuclear Power Plant (ZNPP), wat waarschijnlijk de fysieke controle over de activiteiten van de ZNPP zou versterken.

  Het Russische ministerie van Defensie (mod) bevestigde dat de mobilisatie op 17 oktober in de oblast Moskou is beëindigd, en Russische burgers blijven hun ontevredenheid uiten over de Russische mobilisatie.

  Russische bezettingsfunctionarissen proberen Oekraïense burgers in de noordelijke oblast Kherson te stimuleren om naar Rusland te vluchten naarmate de Oekraïense troepen oprukken, en de bezettingsautoriteiten kunnen Oekraïense burgers in toenemende mate dwingen zich verder achter de frontlinies of naar Rusland te verplaatsen in de komende tijd. dagen.

  Lees de volledige update.

  17 oktober 2022

  Door Karolina Hird, Kateryna Stepanenko, Riley Bailey en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  Russische troepen voerden op 17 oktober een reeks drone- en raketaanvallen uit op woonwijken en kritieke infrastructuur in heel Oekraïne.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Russische troepen voerden op 17 oktober drone- en raketaanvallen uit op woonwijken en kritieke infrastructuurfaciliteiten in heel Oekraïne.

  Russische drone-aanvallen op woonwijken in Kiev op 17 oktober wijzen erop dat Russische troepen psychologische terreur voorrang geven boven tastbare winsten op het slagveld.

  Yevgeny Prigozhin en aangesloten Telegram-kanalen geven steeds meer commentaar op de ineffectiviteit van traditionele Russische militaire instellingen, die het Kremlin mogelijk ondermijnen.

  Een broedermoord tussen gemobiliseerde militairen op een oefenterrein in de oblast Belgorod op 15 oktober is waarschijnlijk een gevolg van het feit dat het Kremlin voortdurend afhankelijk is van etnische minderheidsgemeenschappen om de mobilisatielast in de Russische Federatie te dragen.

  Rusland blijft zijn relatie met Iran gebruiken om drones en raketten te verkrijgen, wat waarschijnlijk het steeds aantrekkelijker wordende raketarsenaal zal compenseren.

  Een Russische Su-34 stortte op 17 oktober neer in de buurt van een woongebouw in Yeysk, Krai Krasnodar.

  Russische bronnen bleven op 16 en 17 oktober praten over mogelijke Oekraïense tegenoffensieve operaties ten noordwesten van Svatove.

  Russische bronnen bleven beweren dat de Oekraïense strijdkrachten op 16 en 17 oktober tegenoffensieve operaties uitvoeren in de oblast Kherson.

  Russische troepen voerden op 16 en 17 oktober grondaanvallen uit in de oblast Donetsk.

  Oekraïense troepen bleven Russische concentraties van mankracht en uitrusting aanvallen in de oblast Zaporizhia op 16 en 17 oktober.

  De Russische autoriteiten hebben maatregelen voortgezet om volledige controle uit te oefenen over de kerncentrale van Zaporizhzhia (ZNPP).

  Ambtenaren van de stad Moskou kondigden op 17 oktober de voltooiing van de gedeeltelijke mobilisatie in de stad aan, waarschijnlijk in een poging om de kritiek onder inwoners van Moskou op meldingen van illegale mobilisatie in de stad te onderdrukken.

  Russische en bezettingsambtenaren blijven „vakantieprogramma's” promoten bij inwoners van door Rusland bezette gebieden, wat waarschijnlijk een voorwendsel is voor de deportatie van Oekraïense burgers en de hervestiging van Russische burgers.

  Lees de volledige update.

  We rapporteren niet in detail over Russische oorlogsmisdaden omdat deze activiteiten goed aan bod komen in de westerse media en geen directe invloed hebben op de militaire operaties die we beoordelen en voorspellen. We zullen doorgaan met het evalueren en rapporteren over de effecten van deze criminele activiteiten op het Oekraïense leger en de bevolking, en met name op gevechten in Oekraïense stedelijke gebieden. We veroordelen deze Russische schendingen van de wetten van gewapende conflicten, de Conventies van Genève en de mensheid ten zeerste, ook al beschrijven we ze niet in deze verslagen.

  Chronologie van kaarten van 17 tot 21 oktober 2022 — muisaanwijzer om te scrollen

  Conflictkaarten van Oekraïne - 101722-102122

  Bekijk de interactieve kaart van de Russische invasie van het Institute for the Study of War

  Lees de laatste updates over het conflict in Oekraïne van het Institute for the Study of War

  * Gedeeld met directe uitdrukkelijke toestemming van het Institute for the Study of War (ISW).

  Over het Instituut voor de Studie van Oorlogsonderzoeksmethodologie

  De onderzoeksmethodologie van ISW is gebaseerd op zowel primaire als secundaire bronnen, waardoor onderzoekers een uitgebreid begrip van de situatie ter plaatse kunnen ontwikkelen. Om militaire en politieke ontwikkelingen op een bepaald gebied te analyseren, moeten de onderzoeksanalisten van ISW de systemen van vijandelijke en bevriende troepen volledig begrijpen. Ze moeten ook de demografische gegevens van de bevolking, het fysieke terrein, de politiek en de geschiedenis van dat gebied begrijpen. Dit legt de analytische basis om de redenen voor bepaalde ontwikkelingen te begrijpen en de toegewezen onderzoeksdoelstellingen te bereiken. ISW-analisten brengen ook tijd door in plaatsen als Irak, Afghanistan en elders om een beter inzicht te krijgen in de veiligheids- en politieke situatie en om de implementatie van huidige strategieën en beleid te evalueren. Onze onderzoekers verzamelen gegevens en analyseren trends, waarbij ze een gedetailleerde analyse maken van ontwikkelingen op onderzoeksgebieden, waardoor een nauwkeurig, snel en grondig beeld van de situatie in hoge resolutie wordt verkregen. De onderzoeksmethodologie van ISW garandeert haar succes en toewijding om het vermogen van het land te verbeteren om militaire operaties uit te voeren, strategische doelstellingen te bereiken en te reageren op opkomende problemen waarvoor mogelijk het gebruik van Amerikaanse militaire macht nodig is.

  Over het Instituut voor Oorlogsstudie

  Het Institute for the Study of War bevordert een geïnformeerd begrip van militaire zaken door middel van betrouwbaar onderzoek, betrouwbare analyse en innovatief onderwijs. We zetten ons in om het vermogen van het land om militaire operaties uit te voeren en te reageren op nieuwe bedreigingen te verbeteren om de strategische doelstellingen van de VS te bereiken. ISW is een niet-partijgebonden organisatie voor onderzoek naar openbaar beleid zonder winstoogmerk.

  Kom meer te weten, doe mee en draag vandaag nog bij.

  Aanvullende lectuur

  [Jaarlijkse update] Internationaal cyberrecht in de praktijk: interactieve toolkit

  Data-ambassades: soevereiniteit, veiligheid en continuïteit voor natiestaten

  Bron: ComplexDiscovery