Een Chilling Ciao? Gezichtsherkenning aan de grenzen van Italië

According to the recent article from European Digital Rights (EDRi), biometric surveillance dehumanizes us into lifeless bits of data, depriving us of our autonomy and the ability to express who we are. This is even more dangerous when applied to people who reach our countries escaping from violence, economic disasters, and environmental catastrophes. Meeting human beings with biometric surveillance technologies destroys our humanity.

en flag
nl flag
et flag
fi flag
fr flag
de flag
pt flag
ru flag
es flag

Opmerking van de redactie: Gedeeld met toestemming* van European Digital Rights (eDRi), een vereniging van burger- en mensenrechtenorganisaties uit heel Europa. Het artikel met de titel Chilling use of gezichtsherkenning aan de Italiaanse grenzen laat zien waarom we biometrische massasveillance moeten verbieden, onderzoekt het gebruik van gezichtsherkenning technologieën en biometrische massale surveillance benaderingen door de Italiaanse politie aan de grenzen van het land. Het artikel belicht commentaar van eDRI lid Hermes Center, een Italiaanse burgerrechtenorganisatie gericht op de bevordering en ontwikkeling van het bewustzijn en aandacht voor transparantie, verantwoording, vrijheid van meningsuiting online en de bescherming van rechten en persoonlijke vrijheden in een verbonden wereld.

Het koelende gebruik van gezichtsherkenning aan de Italiaanse grenzen toont aan waarom we biometrische massacontrole moeten verbieden

Ontstaan door eDRi

De Reclaim Your Face campagne onderzoekt en onthult misbruik en rechten schenden gebruik van gezichtsherkenning technologie, en andere biometrische massale surveillance, sinds de lancering van vorig jaar. In de laatste in een lange reeks voorbeelden die aantonen dat deze inherent discriminerende technologieën worden gebruikt om een aantal van de meest gemarginaliseerde mensen van de samenleving verder uit te sluiten, Hermes Center legt uit hoe de Italiaanse politie ontmenselijkende biometrische systemen inzetten tegen mensen aan de grenzen van Italië. Nu, meer dan ooit, moeten we oproepen tot een verbod op deze biometrische massasveilingpraktijken. De belangrijkste EU-petitie (Europees burgerinitiatief) van de campagne Reclaim Your Face, die op 17 februari van start gaat, geeft ons de juridische middelen om dat te eisen.

De invoering van gezichtsherkenning in Italië blijft dezelfde symptomen vertonen die wij in de Reclaim Your Face campagne aan de kaak stellen: gebrek aan transparantie, absolute minachting voor de eerbiediging van de mensenrechten en het onvermogen om toe te geven dat sommige toepassingen van deze technologie te gevaarlijk zijn.

De laatste aflevering betreft het Automatic Image Recognition System (SARI), oorspronkelijk overgenomen door de Italiaanse politie in 2017 en nu, zoals blijkt uit een onderzoek door IRPIMedia, in het centrum van een nieuwe openbare aanbesteding met als doel het systeem te upgraden en te gebruiken om de aankomsten van migranten en asiel te controleren zoekers aan de Italiaanse kusten en aanverwante activiteiten.

„Om dit te doen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken twee strategieën gebruikt: gebruik maken van de Europese fondsen voor interne veiligheid en, zoals blijkt uit sommige documenten die IRPIMedia heeft verkregen dankzij een verzoek van de FOIA, het negeren van de vragen van de Italiaanse gegevensbeschermingsautoriteit (DPA) die al twee jaar wacht om een onderzoek te sluiten naar het gezichtsherkenning systeem dat de politie wil gebruiken”, leest het artikel.

In onze verzoeken om uw gezicht te herwinnen vragen we het ministerie van Binnenlandse Zaken om alle evaluaties van de gebruikte algoritmen, de cijfers over het gebruik van het systeem en alle gegevens over het type gezichten in de database die door SARI wordt gebruikt, te publiceren.

Deze informatie is fundamenteel om de effecten te begrijpen van de algoritmen die werken op een database die al sterk onevenwichtig en discriminerend is: zoals bijna twee jaar geleden onthuld door Wired Italia, 8 van de 10 mensen in SARI's database zijn buitenlanders. Het is niet duidelijk hoeveel van deze migranten en asielzoekers zijn.

De biometrische en digitale identiteitsverwerking van migranten en vluchtelingen in Italië is bestudeerd in een Data and Society rapport dat in 2019 werd uitgevoerd door onderzoeker Mark Latonero in samenwerking met Reclaim Your Face partner CILD, een Italiaanse ngo. De veldanalyse onthulden een heel ecosysteem bestaande uit NGO's, overheid, onderzoekers, media en de particuliere sector dat digitale informatie over migranten en vluchtelingen verzamelt, analyseert en beheert om hen te ondersteunen, te reguleren en hun gedrag te bestuderen. Het verzamelen van deze gegevens kan leiden tot verschillende mate van discriminatie als gevolg van bestaande vooroordelen die verband houden met de kwetsbaarheid van migranten en vluchtelingen. Met het oog op deze studie stellen we ons voor hoe doordringend en onbeschermd een gezichtsherkenning systeem dat is aangenomen op precies één specifieke categorie mensen, zou kunnen zijn. Een extra niveau van controle dat we niet willen worden genormaliseerd en deel willen uitmaken van het dagelijks leven van ons allen.

Hoewel de verzoeken om transparantie van het algoritme en de database niet worden ingewilligd en zelfs de DPA wacht nog steeds op een effectbeoordeling van het systeem, maakt het ministerie ook gebruik van Europees geld uit het Fonds voor Interne Veiligheid.

IRPIMedia beschrijft het onderwerp van het contract als volgt: „Het budget dat is toegewezen voor de verbetering van het systeem is 246000€ en de verbetering omvat de aankoop van een licentie voor een gezichtsherkenning software die eigendom is van Neurotechnology, een van de bekendste fabrikanten ter wereld, in staat om de videostream van ten minste twee camera's en het beheer van een weergavelijst met maximaal 10.000 onderwerpen. Bovendien moeten de hardware- en softwareconfiguratie van kleine afmetingen zijn, in een rugzak worden geplaatst en het mogelijk maken om „strategische installaties uit te voeren op plaatsen die moeilijk toegankelijk zijn met de geleverde apparatuur”, leest de technische specificaties van de openbare aanbesteding van het ministerie van Binnenlandse Zaken.”

Biometrische surveillance ontmenselijkt ons tot levenloze stukjes data, ontnemen ons onze autonomie en het vermogen om uit te drukken wie we zijn. Dit is nog gevaarlijker wanneer het wordt toegepast op mensen die onze landen bereiken en ontsnappen aan geweld, economische rampen en milieurampen. Mensen ontmoeten met biometrische bewakingstechnologieën vernietigt onze menselijkheid.

Het verhaal is schokkend, maar het is niet onvermijdelijk. Brute technologieën die reeds vervolgde antimigratiestrategieën versterken, zijn het nieuwste instrument dat de omvang van deze structurele problemen laat zien. Het verbieden van biometrische massatoezicht betekent niet alleen een einde maken aan het gebruik van dergelijke instrumenten, maar ook aan de onderliggende ongelijkheden en discriminatie van onze samenlevingen. U kunt de campagne van Reclaim Your Face ondersteunen tegen discriminerende en opdringerige biometrische massabewaking. Meld je aan om als eerste te weten wanneer onze nieuwe juridische petitie wordt gelanceerd, en nog veel meer op

Lees het originele artikel van eDRi.

Extra lezen

Zeg Cheese? Gezichtsherkenning Technologie Gebruikswaarschuwing voor Nederlandse Supermarkt

Een EDPB-update: Richtlijnen voor voorbeelden met betrekking tot melding van gegevensinbreuk

Bron: complexDiscovery

* Gedistribueerd met toestemming onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 licentie

Eerste juridische verwerft Redpoint Technologies van eDiscovery Provider

According to Alex Martinez, CEO of First Legal, “Both First Legal...

Veristar verwerft Planetgegevens

According to Veristar company founder, CEO, and president Rick Avers, “We...

Questel verwerft DoeleGal

doeLEGAL today announced that it has been acquired by intellectual property...

Volg je het geld? Mike Bryant biedt een SOLID blik op de fusie en overname van juridische technologie

From seed and venture capital investments to private equity and Special...

A New Era in eDiscovery? Framing Market Growth Through the Lens of Six Eras

There are many excellent resources for considering chronological and historiographical approaches...

Een eDiscovery Market Size Mashup: 2020-2025 Wereldwijd overzicht van software en services

While the Compound Annual Growth Rate (CAGR) for worldwide eDiscovery software...

De basislijn resetten? EDiscovery Marktgrootte aanpassingen voor 2020

An unanticipated pandemeconomic-driven retraction in eDiscovery spending during 2020 has resulted...

Thuis of weg? eDiscovery Collection Market Overwegingen voor afmetingen en prijzen

One of the key home (onsite) or away (remote) decisions that...

Vijf geweldige lezingen op eDiscovery voor februari 2021

From litigation trends and legal tech investing to facial recognition and...

Vijf geweldige lezingen op eDiscovery voor januari 2021

From eDiscovery business confidence and operational metrics to merger and acquisition...

Vijf geweldige lezingen op eDiscovery voor december 2020

May the peace and joy of the holiday season be with...

Vijf geweldige lezingen op eDiscovery voor november 2020

From market sizing and cyber law to industry investments and customer...

HayStackID herkend in IDC MarketScape voor eDiscovery Services

According to HaystackID CEO Hal Brooks, “We are proud to once...

Een generatieweergave van externe beveiliging? HayStackID™ brengt 3.0 beveiligingsverbeteringen uit om technologie te beoordelen

According to HaystackID's Senior Vice President and General Manager for Review...

Slechts een kwestie van tijd? HayStackID lanceert nieuwe service voor detectie en beoordeling van datalekken

According to HaystackID's Chief Innovation Officer and President of Global Investigations,...

Het is een Match! Focus op de totale kosten van eDiscovery Review met ReviewRight Match

As a leader in remote legal document review, HaystackID provides clients...

Koud weer Catch? Onderzoek naar voorspellende coderingstechnologieën en protocollen — Resultaten voorjaar 2021

The Predictive Coding Technologies and Protocols Survey is a non-scientific semi-annual...

Kom je uit het bos? Achttien observaties over eDiscovery Bedrijfsvertrouwen in de winter van 2021

In the winter of 2021, 85.0% of eDiscovery Business Confidence Survey...

Problemen die van invloed zijn op de bedrijfsprestaties van eDiscovery: een overzicht

In the winter of 2021, 43.3% of respondents viewed budgetary constraints...

Niet zo uitmuntend? Operationele statistieken van eDiscovery in de winter van 2021

In the winter of 2021, eDiscovery Business Confidence Survey more...