Hollerithistä holokaustiin? Teknologian ja yksityisyyden vaikutus

On this International Day of Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust, it is not only important to compassionately contemplate the past, but is also important to cautiously consider the future through the lens of the events and enablers that contributed to the identification and extermination of millions of people. One of these enablers was technology.

en flag
nl flag
et flag
fi flag
fr flag
de flag
pt flag
ru flag
es flag

Toimittajan huomautus: Tänään on 75 vuotta Neuvostoliiton joukkojen vapauttamisesta Auschwitz-Birkenaun natsi-Saksan keskitys- ja tuhoamisleirin vapauttamisesta. Auschwitz-Birkenaun kaltaisten kuolemanleirien vapauttaminen lopetti yhden maailman historian hirvittävimmän rikoksen verilöylyn. Natsit ja heidän juutalaisavustajansa tappoivat järjestelmällisesti kuusi miljoonaa juutalaista miestä, naista ja lasta ja miljoonia muita. Tänä kansainvälisenä muistopäivänä juutalaismurhan uhrien muistoksi, ei ole tärkeää vain myötätuntoisesti miettiä menneisyyttä, mutta on myös tärkeää harkita varovaisesti tulevaisuutta linssin kautta tapahtumia ja mahdollistajia, jotka osaltaan tunnistaminen ja tuhoaminen miljoonia ihmisiä. Yksi näistä mahdollistajista oli teknologia.

Tarpeettomasti käytetyillä tekniikoilla voi olla katastrofaalisia ja peruuttamattomia seurauksia, jotka vaihtelevat erityisesti massakuolemaa varten kehitetyistä tekniikoista, joita käytetään tietoon, joka nopeutti ihmisryhmien tunnistamista, erottamista ja myöhempää poistamista. Tämän vuoksi on tärkeää, että tietotekniikka, tietoturva ja oikeusalan ammattilaiset ovat aina tietoisia teknologian kyvystä, mutta myös sen väärinkäytön seurauksista. Tämä on erityisen tärkeää tietosuojan alalla, jossa on erittäin helppo keskittyä tietoihin ja säädöksiin ja unohtaa, että tietojen takana on ihmisiä ja ihmishenkiä.

Edellyttäen alla on lyhyt ote palkittu tutkiva kirjailija Edwin Black, joka voi auttaa laittaa kasvot mahdollisesta väärinkäytöstä tietotekniikan ja tärkeydestä tietosuojan tänä päivänä muistoksi. Lisäksi tarjotaan lyhyt ote Centre for Holocaust Education -keskuksesta (Institute of Education, University of London), jossa korostetaan tietotekniikan käyttöä juutalaisten joukkomurhan edistäjänä.

Pura artikkeli Edwin Black

Natsipuolue: IBM ja kuoleman laskin

Ihmiskunta tuskin huomasi, kun massiivisesti organisoidun tiedon käsite muuttui hiljaisesti sosiaalisen kontrollin välineeksi, sota-aseeksi ja etenemissuunnitelmaksi ryhmien tuhoamiseksi. Ainutlaatuinen sytyttävä tapahtuma oli viime vuosisadan kohtalokkain päivä, 30. tammikuuta 1933, jolloin Adolf Hitler tuli valtaan. Hitler ja hänen vihansa juutalaisia kohtaan oli ironinen liikkeellepaneva voima tämän älyllisen käännekohdan takana. Mutta hänen pyrkimyksensä paransi ja energisoi suuresti yhden amerikkalaisen yrityksen ja sen legendaarisen itsevaltaisen puheenjohtajan nerokkuus. Yhtiö oli International Business Machines, ja sen puheenjohtaja oli Thomas J. Watson.

Der Führerin pakkomielle juutalaisten tuhoon oli tuskin omaperäinen. Ennen häntä oli ollut tsaarit ja tyrannit. Mutta ensimmäistä kertaa historiassa antisemiittisellä oli automaatio puolellaan. Hitler ei tehnyt sitä yksin. Hän sai apua.

Holokaustin ylösalaisin maailmassa arvokkaat ammattilaiset olivat Hitlerin etujoukkoja. Poliisiviranomaiset eivät halunneet velvollisuuttaan suojella roistoja ja vainoa uhreja. Lakimiehet vääristivät oikeuskäsitteitä luodakseen juutalaisvastaisia lakeja. Lääkärit häpäisivät lääketieteen taidon tehdäkseen kauheita kokeita ja jopa valitsemaan, kuka oli tarpeeksi terve työstääkseen kuoliaaksi ja ketkä voitaisiin lähettää kustannustehokkaasti kaasukammioon. Tutkijat ja insinöörit eivät halunneet korkeampia kehotustaan suunnitella tuhojen välineitä ja perusteluja. Tilastotieteilijät käyttivät vähän tunnettua mutta voimakasta kurinalaisuutta uhrien tunnistamiseksi, niiden tuhoamisen hyötyjen kartoittamiseksi ja järkeistämiseksi, vainoamisen organisoimiseksi ja kansanmurhan tehokkuuden tarkastamiseksi. Merkitään IBM ja sen ulkomaiset tytäryhtiöt.

Solipsistinen ja häikäisevä oma pyörivä maailmankaikkeus teknisiä mahdollisuuksia, IBM oli itsetarttunut erityinen amoral yrityksen mantra: jos se voidaan tehdä, se pitäisi tehdä. Sokealle teknokraatille keinot olivat tärkeämpiä kuin päät. Juutalaisten tuhoaminen muuttui entistäkin vähemmän tärkeäksi, koska IBM:n teknisen saavutuksen virkistävää luonnetta lisäsivät vain ne fantastiset voitot, joita olisi tehtävä aikana, jolloin leipäjonat ulottuivat ympäri maailmaa.

Lue koko artikkeli Nazi Party: IBM ja ”Death Laskin”

Ote holokaustin koulutuskeskuksen esityksestä

Ihmisenä oleminen? Tekijät, yhteistyökumppanit, sivulliset ja pelastajat

Saksan väestönlaskennan toimisto

Vuonna 1939 natsihallitus laski kaikki Saksassa asuvat ihmiset, - kirjaten jokaisen henkilön iän, sukupuolen, osoitteen, työn, uskonnon ja siviilisäädyn. Ensimmäistä kertaa he luetteloivat myös henkilön ”rotu”.

Kaikki nämä miljoonien ihmisten tiedot lyötiin kortteihin tuhannet toimistotyöntekijät, kuten yllä olevassa kuvassa näkyvät naiset.

Kortit lajiteltiin ja laskettiin Hollerith-koneen, varhaisen tietokoneen, sähköharjojen mukaan.

Tällä hetkellä juutalaisten murhaamista ei ollut tehty suunnitelmia, ja kortit lyöneet työntekijät eivät voineet kuvitella tällaisia kauhuja. Mutta he tiesivät natsien vihan juutalaisia, mustalaisia ja muita ryhmiä kohtaan, jotka jo kärsivät vainosta. Tuhannet tulivat yhä töihin joka päivä ja löivät tätä tietoa tunti toisensa jälkeen, koska he olivat erityisen varovaisia merkitsemässä ”rotu” -saraketta.

Kun natsit hyökkäsivät muihin maihin, tietoa näistä kansoista oli myös lyöty korteille. Natsit löysivät uhrinsa, keräsivät heidät, karkottivat heidät leireille ja valitsivat heidät joukkomurhaan.

Ihmisiä oli ensin tunnistettava, ennen kuin heidät voitiin tappaa. Historioitsijat Götz Aly- ja Karl Heinz Roth ovat väittäneet, että ennen jokaista tuhoamista oli ensin rekisteröinti.

Lukekaa koko esitys Olento Human? Tekijät, yhteistyökumppanit, sivulliset ja pelastajat

Lisää lukemista

Tallennusvälineet: Pitkä menneisyys Herman Hollerith

Ihmisen tuolla puolen? Tekijät, yhteistyökumppanit, sivulliset ja pelastajat (Video)

Lähde: ComplexDiscovery

eDiscoveryn sulautumat, yritysostot ja investoinnit vuonna 2020

Since beginning to track the number of publicly highlighted merger, acquisition,...

Suhteellisuusteoria hankkii VerQU

According to Relativity CEO Mike Gamson, "It's imperative that the legal...

eDiscovery-yrityskeskittymät, yritysostot ja sijoitukset Q4 2020 -hankkeeseen

From Nuix and DISCO to Exterro and AccessData, the following findings,...

DISCO sulkee 100 miljoonan dollarin rahoituskierroksen

According to DISCO CEO Kiwi Camara, “Legaltech is booming now, and...

Uusi aikakausi eDiscoveryssa? Kehystys markkinoiden kasvu kuuden aikakausien linssin läpi

There are many excellent resources for considering chronological and historiographical approaches...

An eDiscovery Market Koko Mashup: 2020-2025 Maailmanlaajuiset ohjelmistot ja palvelut Yleiskatsaus

While the Compound Annual Growth Rate (CAGR) for worldwide eDiscovery software...

Perusviivan nollaaminen? eDiscoveryn markkinakoon mukautukset vuodelle 2020

An unanticipated pandemeconomic-driven retraction in eDiscovery spending during 2020 has resulted...

Kotiin vai pois? eDiscovery Malliston markkinoiden mitoitukseen ja hinnoitteluun liittyvät näkökohdat

One of the key home (onsite) or away (remote) decisions that...

Viisi suurta lukee eDiscovery tammikuu 2021

From eDiscovery business confidence and operational metrics to merger and acquisition...

Viisi suurta lukua eDiscovery joulukuu 2020

May the peace and joy of the holiday season be with...

Viisi suurta lukua eDiscoveryssa marraskuulle 2020

From market sizing and cyber law to industry investments and customer...

Viisi suurta lukee eDiscovery lokakuussa 2020

From business confidence and captive ALSPs to digital republics and mass...

Vain ajan kysymys? HaysTackid käynnistää uuden palvelun tietomurtojen etsimistä ja tarkastelua varten

According to HaystackID's Chief Innovation Officer and President of Global Investigations,...

Se on Match! Keskittyminen eDiscovery-tarkastelun kokonaiskustannuksiin ja tarkistusoikeus Match

As a leader in remote legal document review, HaystackID provides clients...

Ennakoivasta havaitsemisesta tietomurron arviointeihin: arkaluonteisten tietojen etsiminen ja poistaminen Asceman avulla

A steady rise in the number of sensitive data discovery requirements...

A Running List: Top 100+ eDiscovery Providers

Based on a compilation of research from analyst firms and industry...

Ei niin erinomainen? eDiscoveryn operatiiviset mittarit talvella 2021

In the winter of 2021, eDiscovery Business Confidence Survey more...

Winter 2021 eDiscovery Business Luottamuskyselyn tulokset

This is the twenty-first quarterly eDiscovery Business Confidence Survey conducted by...

Yläviisikko? Yhteenlaskettu yleiskatsaus viiteen puolivuotiseen eDiscovery-hinnoittelututkimukseen

As we are in the midst of a pandemic that has...

Tasapainotus relevanssi ja todellisuus? Winter 2021 eDiscovery Hinnoittelukyselyn tulokset

Based on the complexity of data and legal discovery, it is...