Van Tech naar Reality: Diepe Waarheden over Deepfakes

As shared by Steve McNew, an MIT trained blockchain/cryptocurrency expert and senior managing director at FTI Consulting, “Online videos are exploding as a mainstream source of information. Imagine social media and news outlets frantically and perhaps unknowingly sharing altered clips — of police bodycam video, politicians in unsavory situations or world leaders delivering inflammatory speeches — to create an alternate truth. The possibilities for deepfakes to create malicious propaganda and other forms of fraud are significant.”

en flag
nl flag
fi flag
fr flag
de flag
pt flag
ru flag
es flag

Opmerking van de redactie: Met het potentieel voor deepfakes om kwaadaardige propaganda en andere vormen van fraude te creëren die steeds belangrijker worden in de digitale wereld van communicatie van vandaag, kan het begrijpen van de technologie achter deepfakes nuttig zijn voor gegevens- en juridische ontdekkingsprofessionals als ze proberen om elektronisch opgeslagen informatie te evalueren en te verifiëren. In dit artikel uittreksel van Cointelegraph auteur Sharaz Jagati, verschillende experts uit de industrie, om Steve McNew van FTI Consulting, overwegen en commentaar te geven op de diepe waarheden van deepfakes.

Diepe waarheden van Deepfakes — Tech die iedereen voor de gek kan houden

Een uittreksel uit een artikel van Sharaz Jagati via Cointelegraph

Vanuit technisch oogpunt worden visuele deepfakes bedacht door het gebruik van machine learning tools die in staat zijn om de beelden van alle gezichtsuitdrukkingen gerelateerd aan de twee individuen te decoderen en te strippen in een matrix bestaande uit bepaalde belangrijke kenmerken, zoals de positie van de neus van het doelwit, ogen, en mond. Daarnaast krijgen fijnere details, zoals huidtextuur en gezichtshaar, minder belang en kunnen als secundair worden beschouwd.

De deconstructie wordt in het algemeen zo uitgevoerd dat het meestal altijd mogelijk is om het originele beeld van elk gezicht volledig opnieuw te maken van de gestripte elementen. Daarnaast is een van de belangrijkste aspecten van het creëren van een kwaliteit deepfake hoe goed het uiteindelijke beeld wordt gereconstrueerd — zodanig dat eventuele bewegingen in het gezicht van de imitator ook in het gezicht van het doelwit worden gerealiseerd.

Matthew Dixon, een assistent-professor en onderzoeker aan de Stuart School of Business van het Illinois Institute of Technology, vertelde Cointelegraph dat zowel gezicht als stem gemakkelijk kunnen worden gereconstrueerd met behulp van bepaalde programma's en technieken, en voegde eraan toe dat:

„Zodra een persoon digitaal gekloond is, is het mogelijk om vervolgens valse videobeelden te genereren van hen die iets zeggen, inclusief het spreken van woorden van kwaadaardige propaganda op sociale media. De gemiddelde sociaal-media-volger zou niet kunnen onderscheiden dat de video nep was.”

Evenzo, sprekend over de fijnere aspecten van deepfake technologie, Vlad Miller, CEO van Ethereum Express — een platformonafhankelijke oplossing die is gebaseerd op een innovatief model met zijn eigen blockchain en een proof-of-authority consensusprotocol gebruikt — vertelde Cointelegraph dat deepfakes gewoon een manier zijn om menselijk te synthetiseren beelden door gebruik te maken van een machine learning techniek genaamd GAN, een algoritme dat een combinatie van twee neurale netwerken implementeert.

De eerste genereert de beeldmonsters, terwijl de tweede de echte samples onderscheidt van de nepmonsters. Het operationele nut van GAN kan worden vergeleken met het werk van twee personen, zodat de eerste persoon bezig is met namaak, terwijl de andere de kopieën van de originelen probeert te onderscheiden. Als het eerste algoritme een duidelijke nep biedt, zal de tweede deze onmiddellijk bepalen, waarna de eerste zijn werk zal verbeteren door een realistischer beeld aan te bieden.

Met betrekking tot de negatieve sociale en politieke implicaties die deepfake video's op de massa kunnen hebben, vertelde Steve McNew, een door het MIT opgeleide blockchain/cryptocurrency expert en senior managing director bij FTI Consulting, Cointelegraph:

„Online video's exploderen als een mainstream bron van informatie. Stel je voor dat sociale media en nieuwsmedia verwoed en misschien onbewust veranderde clips delen — van politievideo's, politici in onsmakelijke situaties of wereldleiders die opruiende toespraken leveren — om een alternatieve waarheid te creëren. De mogelijkheden voor deepfakes om kwaadaardige propaganda en andere vormen van fraude te creëren zijn aanzienlijk.”

Lees het complete artikel bij Deep Truths of Deepfakes — Tech die Can Fool Iedereen

Aanvullend lezen

Deepfakes ontdekken? Fake Nieuws bestrijden met Blockchain

Geen papierwerk meer: Estland randen richting digitale overheid

Bron: ComplexDiscovery