Nieuwe regels? De Europese verordening inzake gegevensbeheer

According to the European Commission, the proposed Regulation on Data Governance (Data Protection Act) will create the basis for a new European way of data governance that is in line with EU values and principles, such as personal data protection (GDPR), consumer protection and competition rules. It offers an alternative model to the data-handling practices of the big tech platforms, which can acquire a high degree of market power because of their business models that imply control of large amounts of data.

en flag
nl flag
et flag
fi flag
fr flag
de flag
pt flag
ru flag
es flag

Opmerking van de redactie: Gegevensbeheer verwijst naar een reeks regels en middelen om gegevens te gebruiken, bijvoorbeeld door middel van mechanismen, overeenkomsten en technische standaarden. Het impliceert structuren en processen om gegevens op een veilige manier te delen, onder meer via vertrouwde derden. Onlangs heeft de Europese Commissie een voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake gegevensgovernance (Data Governance Act) gepubliceerd. Het voorstel beoogt de beschikbaarheid van gegevens voor gebruik te bevorderen door het vertrouwen in datatussenpersonen te vergroten en de mechanismen voor het delen van gegevens in de hele Europese Unie te versterken. Gedeeld met toestemming, * de media-release, het kernvoorstel en bijbehorende vragen en antwoorden document worden verstrekt voor uw overweging en gebruik als juridische, zakelijke en informatiebeveiligingsprofessionals in het eDiscovery ecosysteem.

De Data Governance Act (Team Gegevensbeleid en Innovatie - Eenheid G.1)

Media Release - 25 november 2020

Commissie stelt maatregelen voor om het delen van gegevens te stimuleren en Europese gegevensruimten te ondersteunen

Om het potentieel van steeds groeiende gegevens beter te benutten in een betrouwbaar Europees kader, stelt de Commissie vandaag nieuwe regels voor gegevensgovernance voor. De verordening zal de uitwisseling van gegevens in de hele EU en tussen sectoren vergemakkelijken om welvaart voor de samenleving te creëren, de controle en het vertrouwen van burgers en bedrijven ten aanzien van hun gegevens te vergroten en een alternatief Europees model te bieden voor de gegevensverwerkingspraktijk van grote technologieplatforms.

De hoeveelheid gegevens die door overheidsinstanties, bedrijven en burgers wordt gegenereerd, groeit voortdurend. Verwacht wordt dat het zich tussen 2018 en 2025 met vijf zal vermenigvuldigen. Deze nieuwe regels zullen het mogelijk maken deze gegevens te gebruiken en zullen de weg effenen voor sectorale Europese dataruimten ten die de samenleving, de burgers en de bedrijven ten goede komen. In de gegevensstrategie van de Commissie van februari van dit jaar zijn negen van dergelijke gegevensruimten voorgesteld, variërend van industrie tot energie en van gezondheid tot Europese Green Deal. Ze zullen bijvoorbeeld bijdragen aan de groene overgang door het beheer van het energieverbruik te verbeteren, de levering van gepersonaliseerde medicijnen tot een realiteit te maken en de toegang tot openbare diensten te vergemakkelijken.

Margrethe Vestager, vicevoorzitter A Europe Fit for the Digital Age, zei: „Je hoeft niet alle gegevens te delen. Maar als u dat doet en gegevens gevoelig zijn, moet u in staat zijn om dit te doen op een manier waarop gegevens kunnen worden vertrouwd en beschermd. We willen bedrijven en burgers de tools geven om de gegevens onder controle te houden. En om het vertrouwen op te bouwen dat gegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Europese waarden en grondrechten.”

Commissaris voor Interne Markt, Thierry Breton, zei hierover: „We definiëren vandaag een echt Europese aanpak voor het delen van gegevens. Onze nieuwe verordening zal vertrouwen mogelijk maken en de gegevensstroom tussen sectoren en lidstaten vergemakkelijken, terwijl al degenen die gegevens genereren op de bestuurdersstoel worden gezet. Met de steeds groeiende rol van industriële gegevens in onze economie heeft Europa behoefte aan een open maar soevereine interne markt voor gegevens. Geflankeerd door de juiste investeringen en belangrijke infrastructuren, zal onze verordening Europa helpen om het grootste gegevenscontinent ter wereld te worden.”

Op basis van de aankondiging in de gegevensstrategie zal de verordening de basis leggen voor een nieuwe Europese manier van gegevensbeheer die in overeenstemming is met de waarden en beginselen van de EU, zoals de bescherming van persoonsgegevens (AVG), consumentenbescherming en mededingingsregels. Het biedt een alternatief model voor de gegevensverwerkingspraktijken van de big tech platforms, die een hoge mate van marktmacht kunnen verwerven vanwege hun bedrijfsmodellen die controle van grote hoeveelheden gegevens impliceren. Deze nieuwe aanpak stelt een model voor dat gebaseerd is op de neutraliteit en transparantie van datatussenpersonen, die organisatoren zijn van het delen of bundelen van gegevens, om het vertrouwen te vergroten. Om deze neutraliteit te waarborgen, kan de tussenpersoon voor gegevensuitwisseling de gegevens niet voor eigen rekening verwerken (bijvoorbeeld door ze aan een ander bedrijf te verkopen of te gebruiken om een eigen product te ontwikkelen op basis van deze gegevens) en moet hij aan strenge eisen voldoen.

De verordening omvat:

Een aantal maatregelen om het vertrouwen in het delen van gegevens te vergroten, aangezien het gebrek aan vertrouwen momenteel een groot obstakel vormt en hoge kosten met zich meebrengt.

Nieuwe EU-regels inzake neutraliteit opstellen, zodat nieuwe datatussenpersonen kunnen functioneren als betrouwbare organisatoren van gegevensuitwisseling.

Maatregelen om het hergebruik van bepaalde gegevens in het bezit van de overheidssector te vergemakkelijken. Het hergebruik van gezondheidsgegevens kan bijvoorbeeld onderzoek bevorderen om kuren voor zeldzame of chronische ziekten te vinden.

Middelen om Europeanen controle te geven over het gebruik van de gegevens die zij genereren, door het voor bedrijven en particulieren gemakkelijker en veiliger te maken om hun gegevens vrijwillig beschikbaar te stellen voor het algemeen belang in duidelijke omstandigheden.

Achtergrond

Het voorstel van vandaag is het eerste resultaat in het kader van de Europese strategie voor gegevens, die tot doel heeft het economische en maatschappelijke potentieel van gegevens en technologieën zoals kunstmatige intelligentie te ontsluiten, met inachtneming van de EU-regels en -waarden (bijvoorbeeld op het gebied van gegevensbescherming en respect voor intellectuele eigendom en handelsgeheimen). De strategie zal voortbouwen op de omvang van de interne markt als een ruimte waar gegevens binnen de EU en over sectoren kunnen stromen, overeenkomstig duidelijke, praktische en eerlijke regels voor toegang en hergebruik. Het voorstel van vandaag ondersteunt ook een bredere internationale uitwisseling van gegevens, onder voorwaarden die de naleving van het Europees algemeen belang en de legitieme belangen van gegevensleveranciers waarborgen.

Verwacht wordt dat er meer specifieke voorstellen over dataruimtes zullen volgen in 2021, aangevuld met een Data Act om het delen van gegevens tussen bedrijven en tussen bedrijven en overheden te bevorderen.

Lees de originele versie van de Europese Commissie

Voorstel voor een verordening betreffende Europese gegevensgovernance (Data Governance Act) - 25 november 2020 (PDF)

Wet inzake gegevensbeheer

Lees de oorspronkelijke inleidende post van de Europese Commissie

Verordening inzake gegevensbeheer - Vragen en antwoorden - 25 november 2020 (PDF)

Verordening inzake gegevensbeheer — Vragen en antwoorden

Lees de oorspronkelijke vragen en antwoorden van de Europese Commissie

* Gedistribueerd met toestemming onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 International (CC BY 4.0) licentie

Extra lezen

Van Metadata tot Mass Surveillance? Europese gegevensbewaring opnieuw bekeken

De leeftijd van toestemming? Richtlijnen van het Europees Comité voor gegevensbescherming inzake toestemming onder de AVG

Bron: complexDiscovery

Eerste juridische verwerft Redpoint Technologies van eDiscovery Provider

According to Alex Martinez, CEO of First Legal, “Both First Legal...

Veristar verwerft Planetgegevens

According to Veristar company founder, CEO, and president Rick Avers, “We...

Questel verwerft DoeleGal

doeLEGAL today announced that it has been acquired by intellectual property...

Volg je het geld? Mike Bryant biedt een SOLID blik op de fusie en overname van juridische technologie

From seed and venture capital investments to private equity and Special...

A New Era in eDiscovery? Framing Market Growth Through the Lens of Six Eras

There are many excellent resources for considering chronological and historiographical approaches...

Een eDiscovery Market Size Mashup: 2020-2025 Wereldwijd overzicht van software en services

While the Compound Annual Growth Rate (CAGR) for worldwide eDiscovery software...

De basislijn resetten? EDiscovery Marktgrootte aanpassingen voor 2020

An unanticipated pandemeconomic-driven retraction in eDiscovery spending during 2020 has resulted...

Thuis of weg? eDiscovery Collection Market Overwegingen voor afmetingen en prijzen

One of the key home (onsite) or away (remote) decisions that...

Vijf geweldige lezingen op eDiscovery voor februari 2021

From litigation trends and legal tech investing to facial recognition and...

Vijf geweldige lezingen op eDiscovery voor januari 2021

From eDiscovery business confidence and operational metrics to merger and acquisition...

Vijf geweldige lezingen op eDiscovery voor december 2020

May the peace and joy of the holiday season be with...

Vijf geweldige lezingen op eDiscovery voor november 2020

From market sizing and cyber law to industry investments and customer...

HayStackID herkend in IDC MarketScape voor eDiscovery Services

According to HaystackID CEO Hal Brooks, “We are proud to once...

Een generatieweergave van externe beveiliging? HayStackID™ brengt 3.0 beveiligingsverbeteringen uit om technologie te beoordelen

According to HaystackID's Senior Vice President and General Manager for Review...

Slechts een kwestie van tijd? HayStackID lanceert nieuwe service voor detectie en beoordeling van datalekken

According to HaystackID's Chief Innovation Officer and President of Global Investigations,...

Het is een Match! Focus op de totale kosten van eDiscovery Review met ReviewRight Match

As a leader in remote legal document review, HaystackID provides clients...

Koud weer Catch? Onderzoek naar voorspellende coderingstechnologieën en protocollen — Resultaten voorjaar 2021

The Predictive Coding Technologies and Protocols Survey is a non-scientific semi-annual...

Kom je uit het bos? Achttien observaties over eDiscovery Bedrijfsvertrouwen in de winter van 2021

In the winter of 2021, 85.0% of eDiscovery Business Confidence Survey...

Problemen die van invloed zijn op de bedrijfsprestaties van eDiscovery: een overzicht

In the winter of 2021, 43.3% of respondents viewed budgetary constraints...

Niet zo uitmuntend? Operationele statistieken van eDiscovery in de winter van 2021

In the winter of 2021, eDiscovery Business Confidence Survey more...