Vauvan takana? Visio digitaalisesta hallituksen tekniikkaarkkitehtuurista

Authored by Kristo Vaher, the Government Chief Technology Officer for the Republic of Estonia, the vision paper “Next-Generation Digital Government Architecture” presents an intriguing picture of how the ability of governments to be there for their citizens in time of need may be enhanced with a digital government ecosystem that supports the whole range of citizen experiences.

en flag
nl flag
et flag
fi flag
fr flag
de flag
pt flag
ru flag
es flag

Toimittajan huomautus: Vaikka kirjoitettu linssin kautta digitaalisen hallinnon arkkitehtuuri, visio, käsitteitä ja ehdotuksia tässä asiakirjassa voi myös olla hyödyllinen tietojen keruun ja oikeudellisten löytö ammattilaisia, koska he pitävät suunnitelmia, projekteja ja ohjelmia, jotka liittyvät suunnitteluun, kehittämiseen ja käyttöönottoon ohjelmistot ja palvelut, jotka täyttävät kaikki eDiscoveryn käyttäjien tarpeet.

Vision Paper, hallituksen teknologiajohtaja Kristo Vaher, Viron tasavallan teknologiajohtaja

Seuraavan sukupolven digitaalinen hallinnon arkkitehtuuri

Seuraavassa esitetään näkemysasiakirja, alustava asiakirja ehdotuksista, joita käsitellään keskustelun, keskustelun ja jatkotutkimuksen ja kehittämisen osalta. Tämä artikkeli on tarkoitettu digitaalisen hallinnon johtajille, IT-kehitysryhmille, johtajille, arkkitehdeille ja insinööreille siinä ja muille kiinnostuneille virkamiehille sekä yksityissektorin kumppaneille ja korkeakouluille.

Tämän asiakirjan ydintavoitteena on luoda yhteinen käsitys käsitteistä ja periaatteista, joiden tavoitteena on tulla seuraavan sukupolven hallituksen teknologiarakenteen peruskerros. Vaikka tässä asiakirjassa keskitytään Viron tasavallan digitaaliseen hallituksen pinoon, tämän asiakirjan kysymykset koskevat todennäköisesti kaikkia nykyaikaisia digitaalisia hallituksen pinoja osittain tai kokonaan pyrkimyksenä.

Vaikka tämä paperi keskittyy ensisijaisesti ohjelmistojen ja ratkaisujen arkkitehtuurin kerroksiin hallituksen teknologian, se käsittelee myös datan ja liiketoimintaarkkitehtuurin riippuvuuksia.

Vision Paper Ote #1 - tarina

Miten odotat kansalaiskokemuksesi olevan sellainen?

Kuvittele, että sinä - Viron kansalaisena - vierailet Suomessa. Sinä ja kumppanisi odotatte vauvaa pian, mutta se kestää jonkin aikaa ennen eräpäivää, joten voit silti kävellä ympäri alkusyksystä Helsingissä, nauttia huolettomasta matkailutyylistä, ottaa itsekkäitä ja kävellä ympäriinsä kuuman kaakaon kera.

Mutta jokin menee pieleen. Vauva tulee odotettua nopeammin.

Eri maassa oleminen on monimutkaista. Et tiedä, missä sairaalat ovat, et tiedä taksiyhtiön puhelinnumeroa tai mitä kyytien jakamispalveluja on saatavilla. Et ole edes varma, jos sairausvakuutus voi tukea sinua, tai mitä sinun täytyy tehdä seuraavaksi, koska olisit tuskin valmis kotona, mutta ulkomailla se on vieläkin vaikeampaa.

Joten otat puhelimesi ja sanot: ”Auta meitä, kumppanini on aikeissa saada vauva”. Pyörivä prosessointipyörä alkaa pyöriä puhelimen näytöllä, kunnes eräänlainen automatisoitu ääni vastaa, että kaikki on kunnossa ja että se tulee takaisin sinulle pian.

Vain puoli minuuttia on kulunut, kun ystävällinen ääni jatkuu. Virtuaalinen avustaja näyttää missä olet ja ohjaa sinut kadunkulmaan tuskin viisikymmentä metrin päässä. ”Kaikki tulee olemaan hyvin! Olen varannut sinulle kuljetuksen: auto numero ABC-123 vie sinut sairaalaan kilometrin päässä täältä. Sairaalalle on ilmoitettu, että olette tulossa. Älä huoli, olet aikeissa olla vanhempi pian!”

Puhelimesi avautuu ilmoitus, jossa pyydetään suostumusta siihen, suostutko välittämään terveystiedot Viron hallitukselta Suomen valtion terveydenhuoltopalvelujen tarjoajalle tähän hätätilanteeseen, jonka kumppanisi hyväksyy nopeasti.

Auto vie sinut sairaalaan. Kun puhelimesi tietää maksutietosi, saat Viron hallitukselta ilmoituksen, jonka mukaan matkasi on tuettu, jotta sinun ei tarvitse huolehtia mistään muusta kuin lapsesta.

Kaikki menee odotetulla tavalla sairaalassa ja pian sen jälkeen, kun olet tullut vanhemmaksi! Puhelimesi onnittelee sinua vanhemmaksi ja valinnaisesti suosittelee useita kauniita vauvan nimiä, huomauttaen, että suositellut nimet ovat todennäköisesti ainutlaatuisia lapsesi luokkatovereiden keskuudessa tulevaisuudessa.

”Valmistelen sinulle myös valtion tukiohjelmia ja palveluita kotona ja otan sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme sinulta tietoja. Kerro, jos tarvitset lisäapua!” - sanoo puhelin, kun se vaikenee, antaa sinulle ja kumppanillesi aikaa tutustua pikku Ehaan.

Muistakaa tämä tarina.

Tämän asiakirjan käsitteitä on esitetty tukemaan tämän vision toteutumista.

Vision Paper Extract #2 - Conwayn laki

Kuuluisa tietojenkäsittelytiedemies Melvin Conway määritteli 1967 lain, joka sanoo seuraavaa:

”organisaatiot, jotka suunnittelujärjestelmät on rajoitettu tuottamaan malleja, jotka ovat kopioita näiden organisaatioiden viestintärakenteista.”

Tämä tarkoittaa, että voit ottaa minkä tahansa organisaation maailmassa ja pyytää heitä suunnittelemaan tietokonejärjestelmän, joka auttaa heitä tekemään työnsä mahdollisimman ihanteellisella tavalla. Loppujen lopuksi, mitä he lopulta suunnittelevat, itse asiassa kartoittavat tarkasti kyseisen organisaation manuaalisia rutiineja ja viestintämalleja. Esimerkiksi, jos jokapäiväisessä työssäsi on paperin ottaminen kollegallesi allekirjoittamiseen, ihanteellinen tietokonejärjestelmä sinulle automatisoi tämän niin, että voit tehdä sen digitaalisesti.

Tämän vaikutuksia voi olla aluksi vaikea nähdä, mutta ne voivat olla kriittisiä paitsi julkiselle sektorille, myös kaikille organisaatioille, joilla on tarve kehittää palveluja tai järjestelmiä päivittäisten työrutiinien parantamiseksi ja optimoimiseksi. Tämä pätee erityisesti hallituksen kokoiseen organisaatioon.

Lue koko paperi Next Generation Digital Government Architecture -palvelussa

[Vision Paper] Seuraavan sukupolven digitaalinen julkishallinnon arkkitehtuuri, Versio 1.0 (PDF)

Seuraavan sukupolven digitaalinen hallinnon arkkitehtuuri 1.0

Lisää lukemista

Mitä Kratt on? Tekoälyn visio ja käsite Virossa

Strategiasta X-Roadille®: Kyberturvallisuuden huomioonottamista Viron linssin kautta

Lähde: ComplexDiscovery