Voorbij de baby? Een visie voor digitale technologie van de overheid

Authored by Kristo Vaher, the Government Chief Technology Officer for the Republic of Estonia, the vision paper “Next-Generation Digital Government Architecture” presents an intriguing picture of how the ability of governments to be there for their citizens in time of need may be enhanced with a digital government ecosystem that supports the whole range of citizen experiences.

en flag
nl flag
et flag
fi flag
fr flag
de flag
pt flag
ru flag
es flag

Opmerking van de redacteur: Hoewel geschreven door de lens van een digitale overheidsarchitectuur, kunnen de visie, concepten en voorstellen in dit artikel ook nuttig zijn voor gegevensdetectie en juridische ontdekking professionals als ze plannen, projecten en programma's met betrekking tot het ontwerp, de ontwikkeling en de implementatie van software en services die voldoen aan alle behoeften van eDiscovery gebruikers.

Een visiedocument van Kristo Vaher, Chief Technology Officer van de overheid voor de Republiek Estland

Digitale overheidsarchitectuur van de volgende generatie

Hieronder volgt een visiedocument, een voorlopig document over voorstellen in dit document voor debat, discussie en verder onderzoek en ontwikkeling. Dit artikel is bedoeld voor digitale regeringsleiders, IT-ontwikkelingsteams, managers, architecten en ingenieurs daarin en andere geïnteresseerde ambtenaren en partners uit de particuliere sector en de academische wereld.

Het kerndoel van dit artikel is het tot stand brengen van een gemeenschappelijk begrip van concepten en principes met het doel van deze principes om de basislaag te worden voor de volgende generatie overheidstechnologie architectuur. Hoewel dit artikel zich richt op de digitale overheidstack van de Republiek Estland, zijn de kwesties in dit artikel waarschijnlijk van toepassing op elke moderne digitale overheidsstapel geheel of gedeeltelijk als een ambitie.

Hoewel dit artikel zich voornamelijk richt op software- en oplossingsarchitectuurlagen van overheidstechnologie, behandelt het ook data en zakelijke architectuurafhankelijkheden.

Vision Paper Extract #1 - Het verhaal

Hoe verwacht je dat je burgerervaring eruit ziet?

Stel je voor dat je - als burger van Estland - Finland bezoekt. U en uw partner verwachten binnenkort een baby, maar het is een tijdje voor de uitgerekende datum, dus u kunt nog steeds rond de vroege herfst Helsinki lopen, genieten van de zorgeloze toeristische levensstijl, selfies nemen en rondlopen met kopjes warme cacao.

Maar er gaat iets mis. De baby komt eerder dan verwacht.

In een ander land zijn is ingewikkeld. U weet niet waar de ziekenhuizen zijn, u weet niet wat het telefoonnummer van het taxibedrijf is of welke diensten beschikbaar zijn. U weet niet eens zeker of uw ziektekostenverzekering u kan ondersteunen, of wat u vervolgens moet doen omdat u nauwelijks thuis voorbereid zou zijn, maar in het buitenland is het nog moeilijker.

Dus je neemt je telefoon op en zegt: „Help ons, mijn partner staat op het punt om een baby te krijgen”. Roterende verwerking wiel begint te draaien op het scherm van de telefoon totdat een soort geautomatiseerde stem antwoordt dat alles gaat goed zijn en dat het zal snel terug naar u.

Er is amper een halve minuut verstreken als de vriendelijke stem doorgaat. Je virtuele assistent laat je zien waar je bent en leidt je naar een hoek van de straat op amper vijftig meter afstand. „Alles komt goed! Ik heb een transport voor u geboekt: een auto met het nummer ABC-123 brengt u naar een ziekenhuis op een kilometer van hier. Het ziekenhuis is geïnformeerd dat je komt. Maak je geen zorgen, je staat op het punt om binnenkort een ouder te worden!”

Uw telefoon verschijnt een melding en vraagt om toestemming of u ermee instemt om medische gegevens van de Estse overheid door te sturen naar de Finse zorgverlener voor deze medische noodsituatie, die uw partner snel accepteert.

Een auto haalt je op en brengt je naar het ziekenhuis. Terwijl uw telefoon uw betalingsgegevens kent, krijgt u in plaats daarvan een melding van de Estse overheid, waarin staat dat uw reis wordt gesubsidieerd, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over iets anders dan uw kind.

Alles gaat zoals verwacht in het ziekenhuis en kort nadat je ouder bent geworden! Uw telefoon feliciteert u met het feit dat u ouder bent en raadt u optioneel meerdere mooie babynamen aan, waarbij u opmerkt dat de aanbevolen namen waarschijnlijk in de toekomst uniek zullen zijn onder de klasgenoten van uw kind.

„Ik ben ook bezig met het voorbereiden van overheidsondersteuningsprogramma's en -diensten voor u thuis en zal contact met u opnemen als we informatie van u nodig hebben. Laat het me weten als je verdere hulp nodig hebt!” - zegt de telefoon als het zwijgt, geeft u en uw partner de tijd om kleine Eha te leren kennen.

Onthoud dit verhaal.

De concepten in dit artikel zijn aangelegd om de realisatie van deze visie te ondersteunen.

Vision Paper Extract #2 - Conway's Law

Een beroemde computerwetenschapper Melvin Conway definieerde in 1967 een wet die het volgende zegt:

„organisaties die systemen ontwerpen, zijn beperkt tot het produceren van ontwerpen die kopieën zijn van de communicatiestructuren van deze organisaties.”

Dit betekent dat u elke organisatie in de wereld kunt nemen en hen kunt vragen om een computersysteem te ontwerpen dat hen helpt hun werk op de meest ideale manier te doen. Uiteindelijk zal wat ze uiteindelijk gaan ontwerpen nauw in kaart brengen met de handmatige routines en communicatiepatronen van die organisatie. Als een voorbeeld, als uw dagelijkse werk bestaat uit het nemen van een stuk papier naar uw collega voor ondertekening, dan zou het ideale computersysteem voor u dit automatiseren, zodat u het digitaal kunt doen.

Implicaties hiervan kunnen in eerste instantie moeilijk te zien zijn, maar kunnen van cruciaal belang zijn voor niet alleen de publieke sector, maar voor elke organisatie die diensten of systemen moet ontwikkelen om hun dagelijkse werkroutines te verbeteren en te optimaliseren. Dit geldt vooral voor een organisatie ter grootte van een regering.

Lees de volledige paper bij Next Generation Digital Government Architecture

[Vision Paper] Digitale Government Architectuur van de volgende generatie, versie 1.0 (PDF)

Digitale overheidsarchitectuur van de volgende generatie 1.0

Aanvullend lezen

Wat is Kratt? Een visie en concept voor kunstmatige intelligentie in Estland

Van Strategie tot de X-Road®: Beschouw Cybersecurity door de lens van Estland

Bron: ComplexDiscovery