Van Hollerith naar Holocaust? De impact van technologie en privacy

On this International Day of Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust, it is not only important to compassionately contemplate the past, but is also important to cautiously consider the future through the lens of the events and enablers that contributed to the identification and extermination of millions of people. One of these enablers was technology.

en flag
nl flag
et flag
fi flag
fr flag
de flag
pt flag
ru flag
es flag

Noot van de redactie: Vandaag markeert de 75e verjaardag van de bevrijding van het Duitse concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau door Sovjettroepen. De bevrijding van de vernietigingskampen zoals Auschwitz-Birkenau beëindigde het bloedbad van een van de meest gruwelijke misdaden in de geschiedenis van de wereld, de systematische moord op zes miljoen joodse mannen, vrouwen en kinderen en miljoenen anderen door de nazi's en hun holocaust medewerkers. Op deze Internationale Dag van Herdenking in Memory of the Slachtoffers of the Holocaust, is het niet alleen belangrijk om medelevend over het verleden te denken, maar is het ook belangrijk om voorzichtig rekening te houden met de toekomst door de lens van de gebeurtenissen en enablers die hebben bijgedragen aan de identificatie en uitroeiing van Miljoenen mensen. Eén van deze enablers was technologie.

Van de technologieën die specifiek zijn ontwikkeld voor massale dood tot de toegepaste technologieën tot informatie die de identificatie, scheiding en daaropvolgende eliminatie van bevolkingsgroepen versnelde, kunnen technologieën die ten onrechte worden toegepast rampzalige en onomkeerbare gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat informatietechnologie, beveiliging en juridische professionals altijd op de hoogte zijn van niet alleen het vermogen van technologie, maar ook van de gevolgen van misbruik ervan. Dit is vooral belangrijk op het gebied van gegevensprivacy, waar het heel gemakkelijk is om je te concentreren op data en regelgeving en vergeet dat er achter de gegevens mensen en levens zitten.

Onderstaand is een kort uittreksel van de bekroonde onderzoeker Edwin Black dat kan helpen een gezicht te geven over het mogelijke misbruik van informatietechnologie en het belang van gegevensprivacy op deze dag van herdenking. Daarnaast wordt een kort uittreksel uit het Centre for Holocaust Education (Institute of Education, University of London) verstrekt om het gebruik van informatietechnologie als bijdrage aan de Holocaust te benadrukken.

Een artikel uitpakken van Edwin Black

De nazi-partij: IBM en de rekenmachine van de dood

De mensheid merkte nauwelijks op toen het concept van massaal georganiseerde informatie stilletjes ontstond om een middel van sociale controle, een oorlogswapen en een routekaart voor groepsvernietiging te worden. De unieke ontsteker was de meest noodlottige dag van de vorige eeuw, 30 januari 1933, de dag dat Adolf Hitler aan de macht kwam. Hitler en zijn haat tegen de Joden was de ironische drijvende kracht achter dit intellectuele keerpunt. Maar zijn zoektocht werd sterk versterkt en bekrachtigd door de vindingrijkheid en het verlangen naar winst van een enkel Amerikaans bedrijf en zijn legendarische, autocratische voorzitter. Dat bedrijf was International Business Machines en de voorzitter was Thomas J. Watson.

Der Führers obsessie met Joodse vernietiging was nauwelijks origineel. Er waren tsaren en tirannen voor hem geweest. Maar voor het eerst in de geschiedenis had een antisemiet automatisering aan zijn kant. Hitler deed het niet alleen. Hij had hulp.

In de ondersteboven wereld van de Holocaust waren waardige professionals Hitlers voorschot troepen. Politieambtenaren negeerden hun plicht ten gunste van het beschermen van schurken en het vervolgen van slachtoffers. Advocaten perverse concepten van rechtvaardigheid om anti-Joodse wetten te creëren. Artsen vervuilden de kunst van de geneeskunde om gruwelijke experimenten uit te voeren en zelfs kiezen wie gezond genoeg was om dood te worden gewerkt en wie kosteneffectief naar de gaskamer kon worden gestuurd. Wetenschappers en ingenieurs ontwrichten hun hogere roeping om de instrumenten en rationelen van vernietiging te bedenken. En statistici gebruikten hun weinig bekende maar krachtige discipline om de slachtoffers te identificeren, de voordelen van hun vernietiging te projecteren en te rationaliseren, hun vervolging te organiseren en zelfs de efficiëntie van genocide te controleren. Voer IBM en haar buitenlandse dochterondernemingen in.

Solipsistisch en verblind door zijn eigen wervelende universum van technische mogelijkheden, werd IBM zelf gegrepen door een speciale amoral corporate mantra: als het kan, zou het moeten gebeuren. Voor de blinde technocrat waren de middelen belangrijker dan de doelen. De vernietiging van het Joodse volk werd nog minder belangrijk omdat het verkwikkende karakter van de technische prestatie van IBM alleen maar werd versterkt door de fantastische winsten die gemaakt werden in een tijd waarin de broodlijnen zich over de hele wereld uitstrekten.

Lees het volledige artikel op The Nazi Party: IBM en „Death's Calculator”

Uittreksel uit een presentatie van het Centrum voor Holocaust Onderwijs

Menselijk zijn? Daders, medewerkers, omstanders en redders

Het Duitse volkstelling Bureau

In 1939 telde de nazi-regering alle mensen die in Duitsland wonen en registreerde ieders leeftijd, geslacht, adres, baan, religie en burgerlijke staat. Voor het eerst vermeldde ze ook de 'race' van de persoon.

Al deze informatie over miljoenen mensen werd door duizenden bedienden in kaart geslagen, zoals de vrouwen op de foto hierboven.

De kaarten werden gesorteerd en geteld door de elektrische borstels van een Hollerith machine, een vroeg type computer.

Op dit moment was er geen plan om het Joodse volk te vermoorden, en de arbeiders die de kaarten geslagen hadden, konden zich zulke verschrikkingen niet voorstellen. Maar ze wisten wel welke haat de nazi's hadden tegen joden, zigeuners en andere groepen die al vervolgd werden. Duizenden kwamen elke dag nog steeds op hun werk en stuitten deze informatie uur na uur, waarbij ze bijzonder voorzichtig waren, zoals ze zeiden, bij het markeren van de kolom die 'ras' opnam.

Toen de nazi's andere landen binnenvielen, werd ook informatie over deze populaties op de kaart geslagen. De ponskaarten, andere gegevens, registratie- en identiteitskaarten maakten het mogelijk voor de nazi's om hun slachtoffers te vinden, ze op te pakken, naar de kampen te deporteren en ze te selecteren voor massamoord.

Mensen moesten eerst geïdentificeerd worden voordat ze gedood konden worden. De historici Götz Aly en Karl Heinz Roth hebben betoogd dat er voor elke daad van uitroeiing eerst een akte van registratie was.

Lees de volledige presentatie bij Being Human? Daders, medewerkers, omstanders en redders

Aanvullend lezen

Opslagmedia: Lang verleden Herman Hollerith

Voorbij Menselijk? Daders, medewerkers, omstanders en redders (Video)

Bron: ComplexDiscovery

eDiscovery Fusies, Overnames en Investeringen in 2020

Since beginning to track the number of publicly highlighted merger, acquisition,...

Relativiteit verwerft VerQu

According to Relativity CEO Mike Gamson, "It's imperative that the legal...

eDiscovery Fusies, overnames en investeringen in Q4 2020

From Nuix and DISCO to Exterro and AccessData, the following findings,...

DISCO sluit financieringsronde van $100 miljoen af

According to DISCO CEO Kiwi Camara, “Legaltech is booming now, and...

A New Era in eDiscovery? Framing Market Growth Through the Lens of Six Eras

There are many excellent resources for considering chronological and historiographical approaches...

Een eDiscovery Market Size Mashup: 2020-2025 Wereldwijd overzicht van software en services

While the Compound Annual Growth Rate (CAGR) for worldwide eDiscovery software...

De basislijn resetten? EDiscovery Marktgrootte aanpassingen voor 2020

An unanticipated pandemeconomic-driven retraction in eDiscovery spending during 2020 has resulted...

Thuis of weg? eDiscovery Collection Market Overwegingen voor afmetingen en prijzen

One of the key home (onsite) or away (remote) decisions that...

Vijf geweldige lezingen op eDiscovery voor januari 2021

From eDiscovery business confidence and operational metrics to merger and acquisition...

Vijf geweldige lezingen op eDiscovery voor december 2020

May the peace and joy of the holiday season be with...

Vijf geweldige lezingen op eDiscovery voor november 2020

From market sizing and cyber law to industry investments and customer...

Vijf geweldige lezingen op eDiscovery voor oktober 2020

From business confidence and captive ALSPs to digital republics and mass...

Slechts een kwestie van tijd? HayStackID lanceert nieuwe service voor detectie en beoordeling van datalekken

According to HaystackID's Chief Innovation Officer and President of Global Investigations,...

Het is een Match! Focus op de totale kosten van eDiscovery Review met ReviewRight Match

As a leader in remote legal document review, HaystackID provides clients...

From Proactive Detection to Data Breach Reviews: Sensitive Data Discovery and Extraction with Ascema

A steady rise in the number of sensitive data discovery requirements...

A Running List: Top 100+ eDiscovery Providers

Based on a compilation of research from analyst firms and industry...

Niet zo uitmuntend? Operationele statistieken van eDiscovery in de winter van 2021

In the winter of 2021, eDiscovery Business Confidence Survey more...

Winter 2021 Resultaten van eDiscovery Business Confidence

This is the twenty-first quarterly eDiscovery Business Confidence Survey conducted by...

High Five? Een samengevoegd overzicht van vijf halfjaarlijkse eDiscovery Pricing Enquêtes

As we are in the midst of a pandemic that has...

Relevantie en realiteit in evenwicht brengen? Resultaten eDiscovery Prijzen Survey Winter 2021

Based on the complexity of data and legal discovery, it is...