Tue. Jan 31st, 2023
  en flag
  nl flag
  et flag
  fi flag
  fr flag
  de flag
  he flag
  ja flag
  lv flag
  pl flag
  pt flag
  es flag
  uk flag

  Noot van de redactie: Een van de meest nauwkeurige en gedetailleerde bronnen voor voortdurende updates over de crisis in Oekraïne is de Ukraine Conflict Update van het Institute for the Study of War. Het Institute for the Study of War (ISW) is een 501 (c) (3) organisatie en produceert strikt onpartijdig, niet-ideologisch, op feiten gebaseerd onderzoek. ISW streeft ernaar een geïnformeerd begrip van oorlog en militaire zaken te bevorderen door middel van uitgebreid, onafhankelijk en toegankelijk open source onderzoek en analyse. Het onderzoek van ISW wordt beschikbaar gesteld aan het grote publiek, militaire beoefenaars, beleidsmakers en medialeden. ISW-updates bieden een dagelijkse synthese van belangrijke gebeurtenissen in verband met de Russische agressie tegen Oekraïne en kunnen ten goede komen aan professionals op het gebied van cyberbeveiliging, informatiebeheer en juridische ontdekking, aangezien zij de zakelijke, informatietechnologie en juridische trends en trajecten volgen die worden beïnvloed door en voortvloeien uit de het huidige conflict in Oekraïne.

  Evaluatie en kaarten*

  Conflictbeoordelingen in Oekraïne - een overzicht in kaarten

  Instituut voor Oorlogsstudie (ISW), Russia Team

  Critical Threats Project (CTP), American Enterprise Institute

  Algemene achtergrondinformatie over de beoordeling

  ISW publiceert systematisch Russische campagnebeoordelingen, waaronder kaarten die de beoordeelde controle over het terrein in Oekraïne en de belangrijkste Russische manoeuvreassen benadrukken.

  Deze kaarten zijn een aanvulling op dagelijkse synthetische producten die betrekking hebben op belangrijke gebeurtenissen in verband met de hernieuwde Russische agressie tegen Oekraïne.

  Evaluaties van de Russische offensieve campagne

  1 oktober 2022

  Door Kateryna Stepanenko, Katherine Lawlor, George Barros, Riley Bailey en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  De Oekraïense troepen hebben Rusland opnieuw een belangrijke operationele nederlaag toegebracht en Lyman, in de oblast Donetsk, op 1 oktober bevrijd. Het Russische ministerie van Defensie (mod) kondigde de terugtrekking van Russische troepen uit Lyman aan naar „gunstigere posities” om de „dreiging van omsingeling” in de nederzetting te vermijden. Beelden op sociale media en Oekraïense militaire functionarissen bevestigden dat Oekraïense troepen Lyman zijn binnengekomen en waarschijnlijk vanaf 1 oktober de nederzetting zullen ontruimen.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Oekraïense troepen hebben Lyman bevrijd en zullen waarschijnlijk vanaf 1 oktober de nederzetting ontruimen.

  Rusland stelt waarschijnlijk voorwaarden om de wettelijke verantwoordelijkheid voor de Zaporizhzhia Nuclear Power Plant (ZNPP) op zich te nemen.

  Oekraïense troepen blijven tegenoffensieve operaties uitvoeren in de oblast Kherson en voorwaarden scheppen voor toekomstige vooruitgang.

  Russische troepen voerden grondaanvallen uit in de gebieden Bakhmut en Avdiivka van de oblast Donetsk.

  Russische troepen zetten routinematige aanvallen voort op de Oekraïense achtergebieden in het zuiden.

  Het Russische militaire leiderschap blijft de toekomstige reconstitutie van de troepenmacht in gevaar brengen door prioriteit te geven aan de onmiddellijke mobilisatie van zoveel mogelijk lichamen voor voortdurende gevechten in Oekraïne.

  De Russische mobilisatieautoriteiten blijven discriminerende mobilisatiepraktijken uitvoeren.

  Lees de volledige update.

  30 september 2022

  Door Kateryna Stepanenko, Katherine Lawlor, Grace Mappes, Riley Bailey, George Barros en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  De Russische president Vladimir Poetin dreigde niet met een onmiddellijke nucleaire aanval om een einde te maken aan het tegenoffensief van Oekraïne tegen het door Rusland bezette Oekraïne tijdens zijn toespraak waarin hij de illegale annexatie van Oekraïens grondgebied door Rusland aankondigde.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  De Russische president Vladimir Poetin kondigde op 30 september de illegale Russische annexatie aan van vier Oekraïense gebieden zonder de grenzen van die geclaimde gebieden duidelijk af te bakenen.

  Poetin kondigde aan dat de gebruikelijke herfstdienstcyclus van Rusland op 1 november een maand te laat zal beginnen, waarschijnlijk omdat de gedeeltelijke mobilisatie van Russische mannen door Rusland de bureaucratie van de Russische militaire commissariaten belast, die gewoonlijk toezicht zouden houden op de halfjaarlijkse dienstplicht.

  Russische functionarissen zouden de dienstplichtigen van vorig jaar opnieuw kunnen mobiliseren wanneer hun ambtstermijn op 1 oktober afloopt.

  Oekraïense troepen zullen Lyman waarschijnlijk binnen 72 uur veroveren of omsingelen.

  Oekraïense militaire functionarissen bleven operationeel stil over Oekraïense grondmanoeuvres in de oblast Kherson, maar verklaarden dat Oekraïense troepen Russische troepen bleven dwingen hun posities te verdedigen.

  Russische troepen zetten de grondaanvallen in de oblast Donetsk voort.

  De Russische autoriteiten hebben hun inspanningen voortgezet om de deelname van Rusland aan mobilisatie-inspanningen af te dwingen, maar zullen waarschijnlijk moeite hebben om deelname af te dwingen, aangezien Russen Rusland blijven ontvluchten naar grensstaten die hen verwelkomen.

  Russische functionarissen accepteren steekpenningen en nemen andere voorkeursbehandelingen aan om de economische last van mobilisatie voor de rijken te voorkomen of te verlichten.

  De Russische autoriteiten blijven gemobiliseerd personeel naar Oekraïne sturen zonder adequate opleiding of uitrusting, en het is onwaarschijnlijk dat personeel het zich kan veroorloven om voor eigen voorraden te zorgen.

  Russische troepen voerden een raketaanval uit op een Oekraïens humanitair konvooi en probeerden de Oekraïense regering de schuld te geven.

  Lees de volledige update.

  29 september 2022

  Door Kateryna Stepanenko, Karolina Hird, George Barros, Riley Bailey en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  Het Kremlin blijft zijn verklaarde procedures voor „gedeeltelijke mobilisatie” schenden en zijn eigen boodschap tegenspreken, ook al erkent het de systematische mislukkingen binnen de Russische bureaucratie slechts acht dagen na de mobilisatieverklaring.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Het Kremlin blijft zijn verklaarde procedures voor „gedeeltelijke mobilisatie” schenden en zijn eigen boodschap tegenspreken, ook al erkent het de systematische mislukkingen binnen de Russische bureaucratie slechts acht dagen na de mobilisatieverklaring.

  Wit-Rusland bereidt zich misschien voor om nieuw gemobiliseerde Russische militairen te huisvesten, maar het is onwaarschijnlijk dat het namens Rusland de oorlog in Oekraïne zal aangaan.

  Oekraïense troepen zijn waarschijnlijk bijna klaar met de omsingeling van de Russische groepering in Lyman en hebben kritieke grondlijnen voor communicatie (GLOCS) doorgesneden ter ondersteuning van Russische troepen in het gebied van Drobysheve-Lyman.

  Oekraïense militaire functionarissen bleven operationeel stil over Oekraïense grondmanoeuvres in de oblast Cherson, maar verklaarden dat Russische troepen nieuw gemobiliseerde troepen inzetten om de frontlinie van de oblast Kherson te versterken.

  Oekraïense troepen bleven zich richten op Russische logistiek, transport en militaire middelen in de oblast Kherson.

  Russische troepen zetten de grondaanvallen in de oblast Donetsk voort.

  Russische troepen hebben waarschijnlijk het gebruik van Shahed-136-drones van Iraanse makelij in Zuid-Oekraïne vergroot.

  Een onafhankelijke Russische stembureau, het Levada Center, stelde vast dat bijna de helft van de ondervraagde Russen bezorgd is over mobilisatie, maar dat de steun voor Russische militaire acties slechts licht daalde tot 44%.

  Oekraïense functionarissen herhaalden hun bezorgdheid dat het Kremlin Oekraïense burgers zal mobiliseren in bezette oblasten na de aankondiging van de annexatie van de Russische president Vladimir Poetin.

  Lees de volledige update.

  28 september 2022

  Door Karolina Hird, Katherine Lawlor, Grace Mappes, Riley Bailey en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  Russische milbloggers bespraken de Oekraïense winsten rond Lyman op 28 september met toenemende bezorgdheid, wat erop duidt dat Russische troepen in dit gebied dreigen te worden verslagen.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Het Russische militaire leiderschap is er waarschijnlijk niet in geslaagd om informatievoorwaarden te stellen voor de mogelijke nederlaag van de Russische groepering in Lyman, ondanks het steeds bezorgder wordende discours onder Russische milbloggers over de mogelijkheid van een Oekraïense omhelzing van Lyman.

  Het Kremlin zou de aankondiging van de annexatie van door Rusland bezet Oekraïens grondgebied tijdelijk kunnen uitstellen om de Russische informatieruimte en administratieve organisatie beter voor te bereiden, hoewel 30 september de meest waarschijnlijke datum is voor een of andere aankondiging van annexatie.

  De Russische autoriteiten blijven nieuw gemobiliseerde en ondergeschoolde rekruten sturen om ernstig gedegradeerde overblijfselen van verschillende eenheden rechtstreeks te versterken, waaronder eenheden die voorheen werden beschouwd als de belangrijkste conventionele strijdkrachten van Rusland.

  Oekraïense troepen bleven waarschijnlijk op 28 september aanzienlijke winsten boeken rond Lyman, waarbij ze vanuit het noorden oprukten langs de Zelena Dolyna-Kolodiazi-boog en vanuit het zuidoosten rond Yampil.

  Oekraïense militairen hielden op 28 september grotendeels het operationele zwijgen over specifieke Oekraïense acties in de oblast Kherson, maar verklaarden dat Oekraïense troepen positionele gevechten voortzetten op niet nader genoemde locaties om hun posities langs de zuidelijke as te consolideren en te verbeteren.

  Russische troepen zetten mislukte grondaanvallen in de oblast Donetsk voort.

  Russische militaire rekruteringsfunctionarissen spreken openlijk de publiekelijk verklaarde richtlijnen van het Kremlin voor mobilisatie om te voldoen aan de quotumvereisten tegen, zelfs nu propaganda van het Kremlin probeert de publieke perceptie van gedeeltelijke mobilisatie te veranderen.

  De Russische autoriteiten beginnen het verkeer van Russische burgers naar Russische grensgebieden te beperken om het hoofd te bieden aan honderdduizenden Russische mannen die proberen het land te ontvluchten.

  Lees de volledige update.

  27 september 2022

  Door Kateryna Stepanenko, Katherine Lawlor, Grace Mappes, Riley Bailey en Mason Clark

  Belangrijkste ontwikkeling

  De Russische autoriteiten in de bezette delen van de Oekraïense oblast Kherson, Zaporizhia, Donetsk en Luhansk voltooiden op 27 september hun vervalste „referenda” over annexatie en beweerden onwaarschijnlijk dat elk schijnreferendum tussen 87 en 99% van de inwoners van Oekraïne werd goedgekeurd.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  De Russische president Vladimir Poetin zal waarschijnlijk op 30 september de Russische annexatie van bezet Oekraïens grondgebied aankondigen nadat Russische functionarissen hun vervalste „referenda” op 27 september hadden afgerond.

  Russische troepen plegen naar verluidt nieuw gemobiliseerde mannen uit het westelijke militaire district (MVW) naar de frontlinies van de oblast Kherson en Kharkiv zonder voorafgaande training.

  De Oekraïense troepen verstevigen hun positie op de oostelijke oever van de Oskil en boeken verdere winsten aan de rand van Lyman.

  Oekraïense troepen bleven zich richten op Russische grondlijnen van communicatie (GLOC's) als onderdeel van de campagne voor het zuidelijke verbod tegen het offensief, waardoor met name de Russische inspanningen om binnenvaartschepen te bouwen werden verstoord.

  Russische troepen zetten mislukte offensieve operaties rond Bakhmut en ten westen van Donetsk City voort, waarbij steeds meer gebruik werd gemaakt van strafeenheden.

  Russische troepen hebben ernstige schade toegebracht aan een Oekraïens vliegveld in Kryvyi Rih en zetten routinematige lucht- en raketaanvallen in Zuid-Oekraïne voort.

  De Russische autoriteiten richten controleposten in aan de Russische grenzen om Russische mannen die gedwongen mobilisatie willen vermijden met geweld te mobiliseren door het land te ontvluchten.

  Russische functionarissen stellen voorwaarden om Oekraïense burgers met geweld te mobiliseren of in dienst te nemen in binnenkort geannexeerde gebieden van bezet Oekraïne.

  De Russische annexatie van het bezette Donetsk en Luhansk zal waarschijnlijk de spanningen binnen de DNR- en LNR-troepen verergeren, die regelmatig muiterij plegen wanneer ze gevraagd worden buiten de grenzen van hun eigen oblasten te vechten.

  Russische functionarissen kunnen proberen hun invasie van Oekraïne en de bezetting van binnenkort te annexeren Oekraïens grondgebied te herkaderen als een „terrorismebestrijdingsoperatie”.

  Lees de volledige update.

  We rapporteren niet in detail over Russische oorlogsmisdaden omdat deze activiteiten goed aan bod komen in de westerse media en geen directe invloed hebben op de militaire operaties die we beoordelen en voorspellen. We zullen doorgaan met het evalueren en rapporteren over de effecten van deze criminele activiteiten op het Oekraïense leger en de bevolking, en met name op gevechten in Oekraïense stedelijke gebieden. We veroordelen deze Russische schendingen van de wetten van gewapende conflicten, de Conventies van Genève en de mensheid ten zeerste, ook al beschrijven we ze niet in deze verslagen.

  Chronologie van kaarten van 27 september tot 1 oktober 2022 — muisaanwijzer om te scrollen

  Conflictkaarten van Oekraïne - 092722-100122

  Bekijk de interactieve kaart van de Russische invasie van het Institute for the Study of War

  Lees de laatste updates over het conflict in Oekraïne van het Institute for the Study of War

  * Gedeeld met directe uitdrukkelijke toestemming van het Institute for the Study of War (ISW).

  Over het Instituut voor de Studie van Oorlogsonderzoeksmethodologie

  De onderzoeksmethodologie van ISW is gebaseerd op zowel primaire als secundaire bronnen, waardoor onderzoekers een uitgebreid begrip van de situatie ter plaatse kunnen ontwikkelen. Om militaire en politieke ontwikkelingen op een bepaald gebied te analyseren, moeten de onderzoeksanalisten van ISW de systemen van vijandelijke en bevriende troepen volledig begrijpen. Ze moeten ook de demografische gegevens van de bevolking, het fysieke terrein, de politiek en de geschiedenis van dat gebied begrijpen. Dit legt de analytische basis om de redenen voor bepaalde ontwikkelingen te begrijpen en de toegewezen onderzoeksdoelstellingen te bereiken. ISW-analisten brengen ook tijd door in plaatsen als Irak, Afghanistan en elders om een beter inzicht te krijgen in de veiligheids- en politieke situatie en om de implementatie van huidige strategieën en beleid te evalueren. Onze onderzoekers verzamelen gegevens en analyseren trends, waarbij ze een gedetailleerde analyse maken van ontwikkelingen op onderzoeksgebieden, waardoor een nauwkeurig, snel en grondig beeld van de situatie in hoge resolutie wordt verkregen. De onderzoeksmethodologie van ISW garandeert haar succes en toewijding om het vermogen van het land te verbeteren om militaire operaties uit te voeren, strategische doelstellingen te bereiken en te reageren op opkomende problemen waarvoor mogelijk het gebruik van Amerikaanse militaire macht nodig is.

  Over het Instituut voor Oorlogsstudie

  Het Institute for the Study of War bevordert een geïnformeerd begrip van militaire zaken door middel van betrouwbaar onderzoek, betrouwbare analyse en innovatief onderwijs. We zetten ons in om het vermogen van het land om militaire operaties uit te voeren en te reageren op nieuwe bedreigingen te verbeteren om de strategische doelstellingen van de VS te bereiken. ISW is een niet-partijgebonden organisatie voor onderzoek naar openbaar beleid zonder winstoogmerk.

  Kom meer te weten, doe mee en draag vandaag nog bij.

  Aanvullende lectuur

  [Jaarlijkse update] Internationaal cyberrecht in de praktijk: interactieve toolkit

  Data-ambassades: soevereiniteit, veiligheid en continuïteit voor natiestaten

  Bron: ComplexDiscovery