Sun. Mar 26th, 2023
  en flag
  nl flag
  et flag
  fi flag
  fr flag
  de flag
  he flag
  ja flag
  lv flag
  pl flag
  pt flag
  es flag
  uk flag

  Noot van de redactie: De discipline eDiscovery, die betrekking heeft op de identificatie, bewaring en analyse van elektronische gegevens, wordt steeds vaker gebruikt in onderzoeken en rechtszaken met betrekking tot oorlogsmisdaden. In het geval van de Russisch-Oekraïense oorlog kunnen eDiscovery-hulpmiddelen en -technieken worden gebruikt om elektronisch bewijs van oorlogsmisdaden te identificeren en te verzamelen, zoals e-mails, posts op sociale media en andere digitale communicatie die waardevolle inzichten kunnen verschaffen in de acties van individuen en organisaties die betrokken zijn bij het conflict. Dit bewijs kan vervolgens worden gebruikt in onderzoeken en gerechtelijke procedures om daders van oorlogsmisdaden verantwoordelijk te houden voor hun daden. Bovendien kan eDiscovery helpen om de enorme hoeveelheid elektronisch bewijs dat relevant kan zijn voor oorlogsmisdaden efficiënt en effectief te beheren, zodat onderzoekers en juridische teams de gegevens snel en nauwkeurig kunnen analyseren om belangrijke informatie te identificeren. Deze wekelijkse update kan nuttig zijn voor professionals op het gebied van cyberbeveiliging, informatiebeheer en juridische ontdekkingen bij het overwegen van onderzoeken en rechtszaken naar aanleiding van oorlogsmisdaden die tijdens de oorlog zijn gepleegd.

  Achtergrondnotitie: Een van de meest nauwkeurige en gedetailleerde bronnen voor voortdurende updates over de crisis in Oekraïne is de Russian Offensive Campaign Assessment van het Institute for the Study of War. Het Institute for the Study of War (ISW) is een 501 (c) (3) organisatie en verricht strikt onpartijdig, niet-ideologisch, op feiten gebaseerd onderzoek. ISW streeft naar een geïnformeerde kennis van oorlog en militaire zaken door middel van uitgebreid, onafhankelijk en toegankelijk open-source onderzoek en analyse. Het onderzoek van ISW wordt beschikbaar gesteld aan het grote publiek, militairen, beleidsmakers en medialeden. Met een dagelijkse samenvatting van belangrijke gebeurtenissen in verband met de Russische agressie tegen Oekraïne, kunnen ISW-updates nuttig zijn voor onderzoekers en rechtszaken, aangezien zij de zakelijke, informatietechnologische en juridische trends en trajecten volgen die zijn beïnvloed door en voortvloeien uit het huidige Russisch-Oekraïense conflict.

  Evaluatie en kaarten*

  Russisch-Oekraïense conflictbeoordelingen - een overzicht in kaarten

  Instituut voor Oorlogsstudie (ISW), team Rusland

  Project voor kritieke bedreigingen (CTP), American Enterprise Institute

  Achtergrondinformatie over de algemene beoordeling

  ISW publiceert systematisch Russische campagnebeoordelingen, waaronder kaarten die de beoordeelde controle over het terrein in Oekraïne en de belangrijkste Russische manoeuvre-assen benadrukken.

  Deze kaarten vormen een aanvulling op dagelijkse synthetische producten die betrekking hebben op belangrijke gebeurtenissen in verband met de hernieuwde Russische agressie tegen Oekraïne.

  Beoordelingen van de Russische offensieve campagne

  2 januari 2023

  Door George Barros, Kateryna Stepanenko, Angela Howard, Grace Mappes, Layne Philipson en Frederick W. Kagan

  Belangrijke ontwikkeling

  De Oekraïense luchtverdediging onderschepte naar verluidt alle drones van twee opeenvolgende nachten van Russische drone-aanvallen op Oekraïne op 31 december - 2 januari. De Oekraïense luchtmacht meldde op 1 januari dat de Oekraïense luchtverdedigingstroepen alle 45 Shahed-136-drones van Russische makelij van Iraanse makelij hebben neergeschoten die Rusland op oudejaarsavond op Oekraïne heeft afgevuurd.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  De Oekraïense luchtverdediging onderschepte naar verluidt alle drones van twee opeenvolgende nachten van Russische drone-aanvallen op Oekraïne op 31 december - 2 januari.

  De Russische lucht- en raketcampagne tegen Oekraïne leidt waarschijnlijk niet tot de gewenste informatie-effecten van het Kremlin onder de Russische nationalisten.

  Een verwoestende Oekraïense HIMARS-aanval op een Russische basis in Makiivka, in de oblast Donetsk, op 31 december leidde tot aanzienlijke kritiek op het Russische militaire leiderschap in de Russische informatieruimte.

  Het Russische ministerie van Defensie probeert waarschijnlijk de schuld voor de slechte operationele veiligheid (OPSEC) af te schuiven op ambtenaren van de Volksrepubliek Donetsk (DNR) en gemobiliseerd personeel.

  Russische bronnen reageerden lovend op de geënsceneerde nieuwjaarstoespraak van de Russische president Vladimir Poetin, terwijl Russische milbloggers de optredens van financier Yevgeniy Prigozhin van de Wagner Group in de frontlinie prezen tijdens de nieuwjaarsvakantie.

  Russische troepen bleven mislukte pogingen ondernemen om hun tactische posities ten noordwesten van Svatove te verbeteren nadat ze naar verluidt een tactische pauze hadden genomen.

  Het Oekraïense Centrum voor Defensiestrategieën meldde dat Russische troepen doorgaan met het inzetten van personeel aan de frontlinie van Kharkiv-Siversk.

  Oekraïense functionarissen meldden dat Russische troepen zich langs de oostelijke as heroriënteren, terwijl ze moeite hebben om het tempo van de artillerieaanvallen vast te houden.

  Russische troepen probeerden beperkte offensieve operaties uit in de oblast Zaporizhia en zetten hun inspanningen voort om de verdedigingsstructuren te versterken.

  De Russische president Vladimir Poetin gaat door met het nakomen van financiële beloften aan Russische soldaten, terwijl Oekraïense functionarissen blijven waarschuwen voor een dreigende golf van Russische mobilisatie.

  Lees de volledige update.

  Geen publicatie gebaseerd op de viering van nieuwjaarsvakantie (1 januari 2023)

  31 december 2022

  Door Riley Bailey, Angela Howard, Madison Williams, George Barros en Frederick W. Kagan

  Belangrijke ontwikkeling

  De jaarlijkse nieuwjaarstoespraak van de Russische president Vladimir Poetin illustreerde opnieuw dat Poetin niet zeker is van zijn vermogen om vorm te geven aan de Russische informatieruimte en zich blijft richten op het rechtvaardigen van de oorlog en de kosten die hij voor zijn volk heeft gekost. Poetin verklaarde dat „Ruslands soevereine, onafhankelijke en veilige toekomst alleen afhangt van ons, van onze kracht en vastberadenheid” en dat 2022 „een jaar was van moeilijke, noodzakelijke beslissingen, van belangrijke stappen in de richting van het bereiken van de volledige soevereiniteit van Rusland en de krachtige consolidatie van onze samenleving”.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  De jaarlijkse nieuwjaarstoespraak van de Russische president Vladimir Poetin illustreerde opnieuw dat Poetin niet zeker is van zijn vermogen om vorm te geven aan de Russische informatieruimte en dat hij zich blijft richten op het rechtvaardigen van de oorlog in Oekraïne en de kosten daarvan voor zijn binnenlandse publiek.

  Poetin hield zijn toespraak vanuit het hoofdkwartier van het Zuidelijk Militair District (SMD) als onderdeel van zijn voortdurende inspanningen om zichzelf af te schilderen als een effectieve oorlogsleider.

  De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu demoniseerde Oekraïne en kondigde in zijn nieuwjaarstoespraak aan dat een Russische overwinning onvermijdelijk is.

  De Russische strijdkrachten raken waarschijnlijk hun voorraden artilleriemunitie aan het uitputten en zullen daardoor moeite hebben om hun huidige operatietempo in Oekraïne te ondersteunen.

  Russische troepen lanceerden opnieuw een raketaanval gericht op de kritieke infrastructuur van Oekraïne, maar met een lagere intensiteit in vergelijking met voorheen enorme aanvalsgolven.

  Oekraïense en Russische bronnen verklaarden dat Oekraïne en Rusland gevangenen uitwisselden, maar verschilden in hun berichtgeving over het aantal uitgewisselde personeelsleden.

  Russische troepen zetten op 31 december beperkte tegenaanvallen door om verloren posities langs de Svatove-Kreminna-linie terug te winnen.

  De Russische troepen zetten de offensieve operaties rond Bakhmut en Avdiivka-Donetsk op 31 december voort.

  Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) heeft aangekondigd dat de kerncentrale van Zaporizhia (ZNPP) op de avond van 29 december de verbinding met de laatst functionerende noodstroomleiding heeft verbroken.

  Russische troepen zetten hun operaties voort in de oostelijke oblast Zaporizhia en langs de zuidelijke as.

  De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov verklaarde op 31 december dat hij „zeker” wist dat het Kremlin van plan is zijn grenzen voor mannen te sluiten, de staat van beleg uit te roepen en binnen „ongeveer een week” een nieuwe mobilisatiegolf te beginnen.

  De Russische bezettingsautoriteiten blijven het optreden van wetshandhavers in bezette gebieden intensiveren als reactie op Oekraïense partijactiviteiten.

  Russische bezettingsambtenaren blijven ondraaglijke levensomstandigheden creëren voor inwoners van bezette gebieden.

  Lees de volledige update.

  30 december 2022

  Door Riley Bailey, Karolina Hird, Madison Williams, Layne Philipson en Frederick W. Kagan

  Belangrijke ontwikkeling

  De Russische president Vladimir Poetin opende de deur voor verdere geïnstitutionaliseerde corruptie door manipulatie van de Russische binnenlandse rechtssfeer. Poetin heeft op 29 december een decreet goedgekeurd dat alle Russische functionarissen, waaronder leden van het leger en de wetshandhavingsdiensten, vrijstelt van de verplichting om inkomstenaangiften openbaar te maken. Het decreet is van toepassing op militaire functionarissen, werknemers van Russische organen voor binnenlandse zaken, personen die werkzaam zijn in Rosgvardia en wetshandhavingsfuncties, werknemers van het Russische penitentiaire systeem en het onderzoekssysteem, en personen die zijn gedetacheerd naar functies in de oblasten Luhansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Russische troepen hebben Kiev aangevallen met drones van Iraanse makelij in de nacht van 29 op 30 december.

  De Russische president Vladimir Poetin opende de deur voor verdere geïnstitutionaliseerde corruptie in de Russische Federatie.

  Russische troepen bleven tegenaanvallen uitvoeren langs de Svatove-Kreminna-linie.

  Oekraïense troepen hebben Russische concentratiegebieden in de oblast Luhansk aangevallen.

  De Russische troepen zetten de offensieve operaties voort in het Avdiivka-gebied en in Bakhmut, waar het tempo van de Russische offensieve operaties mogelijk is vertraagd in vergelijking met voorgaande dagen.

  Een Russische bron beweerde dat Russische troepen grondaanvallen hebben uitgevoerd in de oblast Zaporizhia.

  Russische en Oekraïense bronnen bleven discussiëren over de vraag of en wanneer een op handen zijnde tweede mobilisatiegolf in Rusland zal plaatsvinden.

  Russische functionarissen blijven streven naar de integratie van bezette gebieden in de Russische Federatie.

  Lees de volledige update.

  29 december 2022

  Door Angela Howard, Riley Bailey, Karolina Hird, George Barros en Frederick W. Kagan

  Belangrijke ontwikkeling

  Kyrylo Budanov, hoofd van de belangrijkste militaire inlichtingendienst (GUR) van Oekraïne, verklaarde dat de gevechten in Oekraïne op 29 december in een impasse verkeren. In een interview met de BBC verklaarde Budanov dat „de situatie gewoon vastzit” en dat zowel Russische als Oekraïense troepen niet over de middelen of capaciteiten beschikken om vooruitgang te boeken. Budanov benadrukte dat Oekraïne de Russische troepen niet „in alle richtingen volledig” kan verslaan en herhaalde dat Oekraïne wacht op de levering van nieuwe en geavanceerdere wapensystemen.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Russische troepen voerden opnieuw een enorme reeks raketaanvallen uit op de kritieke infrastructuur van Oekraïne.

  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov herhaalde dat Rusland niet bereid is om echte onderhandelingen met Oekraïne aan te gaan.

  Kyrylo Budanov, hoofd van de belangrijkste militaire inlichtingendienst (GUR) van Oekraïne, verklaarde dat de gevechten in Oekraïne in een impasse verkeren.

  Het Kremlin blijft de Russische wet manipuleren om de staat onder dubbelzinnige voorwaarden steeds ruimere bevoegdheden toe te kennen om meningsverschillen uit te bannen.

  Herhaalde Oekraïense aanvallen op legitieme militaire doelen in achtergebieden in de Russische Federatie tonen aan dat de Russische luchtverdediging tegen drones niet effectief is en verergeren de kritiek dat Rusland zijn eigen grondgebied niet kan verdedigen.

  Oekraïense troepen zetten tegenoffensieve operaties in de buurt van Kreminna voort, terwijl Russische troepen beperkte tegenaanvallen uitvoerden langs de Svatove-Kreminna-linie.

  De Russische troepen zetten de offensieve operaties voort in het Avdiivka-gebied en rond Bakhmut, waar het mogelijke hoogtepunt van het Russische offensief waarschijnlijk wordt versneld.

  Russische troepen bleven defensieve operaties uitvoeren in de oblast Cherson.

  De mobilisatiewerkgroep van het Kremlin is op 29 december voor het eerst bijeengekomen. Het forum voor kritiek op de uitvoering van de mobilisatie zal waarschijnlijk voor frictie zorgen met het Russische ministerie van Defensie.

  De Russische bezettingsautoriteiten blijven het optreden van wetshandhavers intensiveren in mislukte pogingen om de partijdige druk in bezette gebieden uit te roeien.

  Lees de volledige update.

  28 december 2022

  Door George Barros, Riley Bailey, Karolina Hird, Kateryna Stepanenko en Frederick W. Kagan

  Belangrijke ontwikkeling

  Het Russische offensief tegen Bakhmut bereikt waarschijnlijk zijn hoogtepunt, zoals ISW op 27 december voorspelde. De Amerikaanse militaire doctrine definieert culminatie als het „punt waarop een strijdmacht niet langer in staat is om haar vorm van operaties, aanval of verdediging voort te zetten” en „wanneer een strijdmacht de aanval niet kan voortzetten en een defensieve houding moet aannemen of een operationele pauze moet uitvoeren”. Als de Russische troepen in Bakhmut inderdaad hun hoogtepunt hebben bereikt, kunnen ze desondanks agressief blijven aanvallen. Russische troepen met een hoogtepunt kunnen doorgaan met het uitvoeren van ineffectieve aanvallen ter grootte van een team op Bakhmut, hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat deze aanvallen operationeel aanzienlijke winsten zullen opleveren.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Het Russische offensief tegen Bakhmut bereikt waarschijnlijk zijn hoogtepunt.

  Russische troepen lijken zich voor te bereiden op een beslissende poging in de oblast Luhansk en lijken minder geneigd om in de winter van 2023 een nieuw offensief uit te voeren in de oblast Zaporizhia.

  Het Kremlin blijft aantonen dat Rusland niet echt van plan is om onderhandelingen met Oekraïne aan te gaan door erop aan te dringen dat Oekraïne de illegale annexaties van Oekraïens land door Rusland accepteert.

  Het Kremlin blijft de overdracht van Patriot-luchtverdedigingssystemen door de VS beschouwen als een escalatie in de betrekkingen tussen de VS en Rusland, maar ISW voorspelt met groot vertrouwen dat Rusland niet opzettelijk zal proberen te escaleren naar een groot conflict met de NAVO als gevolg daarvan.

  De Oekraïense troepen zetten de tegenoffensieve operaties in de richting van Kreminna voort, waar Russische troepen hun tegenaanvallen voortzetten om verloren posities terug te winnen.

  Russische troepen zetten de offensieve operaties rond Bakhmut, Donetsk City en in het westen van de oblast Donetsk voort.

  De Russische troepen zetten de verdedigings- en rotatieoperaties in de oblasten van Cherson en Zaporizja voort.

  Het Kremlin heeft aanvullende fondsen goedgekeurd voor de ontwikkeling van defensieve vestingwerken en probeert versterkingsinspanningen in de Russische grensgebieden en het bezette Oekraïne te stimuleren.

  Lees de volledige update.

  27 december 2022

  Door Riley Bailey, Kateryna Stepanenko, George Barros, Madison Williams en Frederick W. Kagan

  Belangrijke ontwikkeling

  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov verklaarde dat het Kremlin zal blijven streven naar een militaire oplossing voor de oorlog totdat de Oekraïense regering capituleert voor de eisen van Rusland. Lavrov verklaarde in een interview op 27 december met de Russische staatsnieuwszender TASS dat Oekraïne en het Westen „terdege op de hoogte zijn van de Russische voorstellen voor de demilitarisering en denazificatie” van door Oekraïne gecontroleerd gebied en dat het Russische leger deze kwesties zal oplossen als Oekraïne weigert deze voorstellen te aanvaarden.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov verklaarde dat het Kremlin zal blijven streven naar een militaire oplossing voor de oorlog totdat de VS hun eisen aanvaardt en Oekraïne dwingt hetzelfde te doen.

  Lavrov verklaarde dat Rusland vanwege zijn vermeende provocerende acties niet in staat is om aan overeenkomsten met het Westen te werken.

  Het Kremlin zal waarschijnlijk doorgaan met informatieoperaties om te proberen het Westen te dwingen preventieve concessies te doen en druk uit te oefenen op Oekraïne om te onderhandelen.

  Het Kremlin integreert steeds meer selecte milbloggers in zijn informatiecampagnes, waarschijnlijk in een poging om weer een dominant verhaal binnen de informatieruimte terug te krijgen.

  Oekraïense troepen hebben waarschijnlijk meer winst geboekt in het noordoosten van Oekraïne dan ISW eerder heeft ingeschat.

  De Russische troepen naderen mogelijk hun hoogtepunt in het Bakhmut-gebied, terwijl de Russische offensieve operaties daar en in de omgeving van Avdiivka-Donetsk worden voortgezet.

  Russische troepen zetten hun versterkingsinspanningen in Zuid-Oekraïne voort.

  Het Kremlin zet zijn inspanningen voort om deserteurs en saboteurs publiekelijk te straffen.

  Russische functionarissen intensiveren hun inspanningen om kinderen uit bezette gebieden naar Rusland te deporteren.

  Lees de volledige update.

  We rapporteren niet in detail over Russische oorlogsmisdaden, omdat deze activiteiten in de westerse media uitgebreid aan bod komen en geen directe invloed hebben op de militaire operaties die we beoordelen en voorspellen. We zullen doorgaan met het evalueren en rapporteren over de gevolgen van deze criminele activiteiten voor het Oekraïense leger en de Oekraïense bevolking en in het bijzonder voor de gevechten in Oekraïense stedelijke gebieden. We veroordelen deze Russische schendingen van de wetten van gewapende conflicten, de Geneefse Conventies en de mensheid ten zeerste, ook al beschrijven we ze niet in deze verslagen.

  Chronologie van kaarten van 27 december 2022 - 2 januari 2023 — Museover to Scroll

  Conflictkaarten in Oekraïne - 122722 - 010223

  Bekijk de interactieve kaart van het Institute for the Study of War van de Russische invasie

  Lees de laatste updates over het conflict in Oekraïne van het Institute for the Study of War

  * Gedeeld met directe uitdrukkelijke toestemming van het Institute for the Study of War (ISW).

  Over het Instituut voor de Studie van de Methodologie van Oorlogsonderzoek

  De onderzoeksmethodologie van ISW is gebaseerd op zowel primaire als secundaire bronnen, waardoor onderzoekers een uitgebreid inzicht kunnen krijgen in de situatie ter plaatse. Om militaire en politieke ontwikkelingen op een bepaald gebied te kunnen analyseren, moeten de onderzoeksanalisten van ISW de systemen van vijandelijke en vriendschappelijke strijdkrachten volledig begrijpen. Ze moeten ook inzicht hebben in de bevolkingsdemografie, het fysieke terrein, de politiek en de geschiedenis van dat gebied. Dit legt de analytische basis om inzicht te krijgen in de redenen voor bepaalde ontwikkelingen en om te voldoen aan de toegewezen onderzoeksdoelstellingen. ISW-analisten brengen ook tijd door in plaatsen zoals Irak, Afghanistan en elders om een beter inzicht te krijgen in de veiligheids- en politieke situatie en om de uitvoering van huidige strategieën en beleidsmaatregelen te evalueren. Onze onderzoekers verzamelen gegevens en analyseren trends, waarbij ze een gedetailleerde analyse maken van ontwikkelingen op onderzoeksgebieden, waardoor een nauwkeurig, tijdig en grondig beeld van de situatie wordt verkregen met hoge resolutie. De onderzoeksmethodologie van ISW garandeert haar succes en toewijding om het vermogen van het land te verbeteren om militaire operaties uit te voeren, strategische doelstellingen te bereiken en te reageren op nieuwe problemen waarvoor mogelijk het gebruik van Amerikaanse militaire macht nodig is.

  Over het Instituut voor Oorlogsstudie

  Het Institute for the Study of War bevordert een geïnformeerd begrip van militaire zaken door middel van betrouwbaar onderzoek, betrouwbare analyses en innovatief onderwijs. We zetten ons in om het vermogen van het land om militaire operaties uit te voeren en te reageren op nieuwe bedreigingen te verbeteren om de strategische doelstellingen van de VS te bereiken. ISW is een niet-partijgebonden onderzoeksorganisatie zonder winstoogmerk op het gebied van openbaar beleid.

  Kom meer te weten, doe mee en draag vandaag nog bij.

  Aanvullende lectuur

  [Jaarlijkse update] Internationaal cyberrecht in de praktijk: interactieve toolkit

  Data-ambassades: soevereiniteit, veiligheid en continuïteit voor natiestaten

  Bron: ComplexDiscovery