Tue. Jan 31st, 2023
  en flag
  nl flag
  et flag
  fi flag
  fr flag
  de flag
  he flag
  ja flag
  lv flag
  pl flag
  pt flag
  es flag
  uk flag

  Noot van de redactie: Een van de meest nauwkeurige en gedetailleerde bronnen voor voortdurende updates over de crisis in Oekraïne is de Ukraine Conflict Update van het Institute for the Study of War. Het Institute for the Study of War (ISW) is een 501 (c) (3) organisatie en produceert strikt onpartijdig, niet-ideologisch, op feiten gebaseerd onderzoek. ISW streeft ernaar een geïnformeerd begrip van oorlog en militaire zaken te bevorderen door middel van uitgebreid, onafhankelijk en toegankelijk open source onderzoek en analyse. Het onderzoek van ISW wordt beschikbaar gesteld aan het grote publiek, militaire beoefenaars, beleidsmakers en medialeden. ISW-updates bieden een dagelijkse synthese van belangrijke gebeurtenissen in verband met de Russische agressie tegen Oekraïne en kunnen ten goede komen aan professionals op het gebied van cyberbeveiliging, informatiebeheer en juridische ontdekking, aangezien zij de zakelijke, informatietechnologie en juridische trends en trajecten volgen die worden beïnvloed door en voortvloeien uit de het huidige conflict in Oekraïne.

  Evaluatie en kaarten*

  Conflictbeoordelingen in Oekraïne - een overzicht in kaarten

  Instituut voor Oorlogsstudie (ISW), Russia Team

  Critical Threats Project (CTP), American Enterprise Institute

  Algemene achtergrondinformatie over de beoordeling

  ISW publiceert systematisch Russische campagnebeoordelingen, waaronder kaarten die de beoordeelde controle over het terrein in Oekraïne en de belangrijkste Russische manoeuvreassen benadrukken.

  Deze kaarten zijn een aanvulling op dagelijkse synthetische producten die betrekking hebben op belangrijke gebeurtenissen in verband met de hernieuwde Russische agressie tegen Oekraïne.

  Evaluaties van de Russische offensieve campagne

  31 oktober 2022

  Door Karolina Hird, Katherine Lawlor, George Barros en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  Russische troepen voerden op 31 oktober opnieuw een enorme golf van raketaanvallen uit gericht op kritieke Oekraïense infrastructuur in het hele land, waarschijnlijk in een poging de wil van Oekraïne om te vechten te verminderen als de temperatuur daalt.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Russische troepen lanceerden opnieuw een massale golf van stakingen tegen kritieke Oekraïense infrastructuur, waardoor het elektriciteitsnet verder werd beschadigd en een groot deel van Kiev zonder water bleef.

  Russische functionarissen veranderden opnieuw van gedachten over het risico dat Oekraïense troepen de Kakhovka-dam zouden vernietigen en evacuaties gelasten van gebieden die zouden kunnen worden overstroomd. Er is geen scenario waarin Oekraïne baat zou hebben bij de vernietiging van de dam, en deze retoriek is waarschijnlijk bedoeld om de evacuaties te versnellen en informatie te bieden voor Russische opnames van de westelijke Jordaanoever.

  Russische troepen blijven zich terugtrekken van de westelijke oever van de rivier de Dnipro, zelfs als ze voorwaarden stellen om te vechten voor posities rond Kherson City.

  Evgeniy Prigozhin, financier van de Private Military Company van Wagner, probeerde een aanklacht in te dienen tegen de burgemeester van Sint-Petersburg wegens corruptie en kondigde de aanstaande opening aan van het PMC Wagner Center in Sint-Petersburg. Prigozhin viel ook „oligarchen” en „elites” aan omdat ze comfortabel leefden en de volledige mobilisatie van Rusland verhinderde.

  Russische bronnen bleven beweren dat Oekraïense troepen op 30 en 31 oktober tegenoffensieve operaties uitvoerden in het noordoosten van de oblast Charkov en langs de Svatove-Kreminna-lijn.

  Russische troepen zetten defensieve operaties voort en Russische bronnen meldden dat Oekraïense troepen op 30 en 31 oktober tegenoffensieve operaties in de oblast Kherson hebben voortgezet.

  De Oekraïense verbodsactie zou schade toebrengen aan Russische troepen die over de rivier de Dnipro exfiltreren.

  Russische troepen zetten op 30 en 31 oktober de grondaanvallen rond Bakhmut voort.

  Volgens Russische bronnen hebben Russische troepen op 30 en 31 oktober incrementele winsten geboekt in de regio Avdiivka-Donetsk City, maar ISW kan deze beweringen niet verifiëren.

  Het Russische ministerie van Defensie (mod) probeert waarschijnlijk het ontwijken van ontwerpen te voorkomen door te proberen de Russische bevolking te laten geloven dat herfstdienstplichtigen niet naar Oekraïne zullen worden gestuurd om te vechten.

  Het ministerie van Defensie kondigde ook het einde aan van de gedeeltelijke mobilisatie op 31 oktober, waarbij het bevel van de Russische president Vladimir Poetin om de mobilisatie tegen het einde van oktober te beëindigen werd uitgevoerd.

  Lokale Russische overheden blijven verantwoordelijk voor zelfs basisvoorzieningen voor gemobiliseerd personeel, wat aantoont dat crowdfunding-inspanningen en ongecoördineerde bevoorradingslijnen om een modern leger te ondersteunen inefficiënt zijn.

  De Russische bezettingsautoriteiten in de oblast Cherson hebben aangekondigd dat ze het gebruik van Oekraïense hryvnia naast Russische roebels zouden toestaan, wat aantoont dat hun maandenlange roebelisatie-inspanningen in Cherson zijn mislukt.

  Russische functionarissen blijven slechte omstandigheden creëren in bezette delen van de oblast Cherson, wat de lokale bevolking waarschijnlijk tot evacuatie zal aanzetten.

  Lees de volledige update.

  30 oktober 2022

  Door Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  De Russische president Vladimir Poetin zal waarschijnlijk proberen de conventionele militaire operaties in Oekraïne voort te zetten om de huidige bezette gebieden te bezetten, nieuwe wegen te veroveren en voorwaarden te scheppen voor de ineenstorting van de westerse steun aan Oekraïne, die hij waarschijnlijk deze winter verwacht.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Onbevestigde Russische rapporten beweerden dat de Russische luitenant-generaal Andrey Mordvichev (commandant van het 8e gecombineerde wapenleger van het zuidelijke militaire district) werd vervangen

  Kolonel-generaal Alexander Lapin als commandant van het Centraal Militair District (CMD) vanaf 30 oktober. Russische bronnen blijven tegenstrijdige berichten maken over de vraag of Lapin volledig werd ontheven van het bevel over de CMD of gewoon werd ontheven van het bevel over de Russische operationele „Centrale Strijdgroep” die actief is in Oekraïne.

  Het Russische ministerie van Defensie en Russische bronnen beweerden dat Russische troepen de Oekraïense aanvallen op Pershotravneve, Tabaivka en Berestove in de oblast Charkov hebben afgeslagen.

  Uit Oekraïense bronnen en geolokaliseerde rapporten blijkt dat Russische troepen een brug over de Krasna-rivier in Krasnorichenske, in de oblast Luhansk, hebben vernietigd. Russische milbloggers beschuldigden Oekraïense troepen ervan de brug te hebben vernietigd.

  Een Russische bezettingsambtenaar verklaarde dat Russische troepen zich voorbereiden om Kherson City te verdedigen door middel van technische verdedigingswerken in Bilozerka en Chornobaivka. De Oekraïense militaire ambtenaar merkte ook op dat Russische functionarissen de verdediging rond Kherson City bleven voorbereiden.

  Oekraïense militaire functionarissen meldden dat Russische troepen zich voorbereiden om artillerie-eenheden terug te trekken uit niet-gespecificeerde gebieden op de westelijke oever van de rivier de Dnipro om mogelijk andere richtingen te versterken. Oekraïense militaire functionarissen meldden ook dat honderden Rosgvardia-militairen vanuit de Republiek Tsjetsjenië naar Kalanchak in het zuidwesten van de oblast Cherson waren uitgezonden.

  Russische troepen bleven Oekraïense posities in Beryslav Raion, in de oblast Cherson, bezetten en zowel Oekraïense als Russische bronnen verstrekten beperkte informatie over de situatie aan de frontlinie van de Oblast Cherson.

  Russische bronnen beweerden dat Russische troepen Vodyane, de oblast Donetsk, (4 km ten noordwesten van de internationale luchthaven van Donetsk) op 30 oktober veroverden. In het avondverslag van de Oekraïense generale staf werd geen melding gemaakt van Russische aanvallen op dit gebied zoals gewoonlijk het geval is, wat erop zou kunnen wijzen dat de Russische beweringen juist zijn.

  Russische bronnen meldden dat Russische troepen Pavlivka, Donetsk Oblast, (2 km ten zuidwesten van Vuhledar) op 30 oktober veroverden. Sommige Russische bronnen beweren dat Russische troepen op 30 oktober slechts de helft van Pavlivka controleren. In het avondverslag van de Oekraïense generale staf werd geen melding gemaakt van Russische aanvallen op dit gebied zoals gewoonlijk het geval is, wat erop zou kunnen wijzen dat de Russische beweringen juist zijn.

  Russische troepen lanceerden Kh-59-kruisraketten in Ochakiv, oblast Mykolaiv. Russische bronnen beweerden dat Russische troepen de militaire infrastructuur in Ochakiv hadden aangevallen en vernietigd.

  Gemobiliseerde mannen uit de Republiek Komi deden een beroep op de Russische autoriteiten met klachten over onvoldoende militaire uitrusting en kogelvrije vesten.

  Rusland kondigde zijn voornemen aan om 500.000 ton graan te leveren aan de „armste landen” na de terugtrekking uit de deal die Oekraïne in staat stelde zijn graan te exporteren. Oekraïne heeft aangekondigd dat het van plan is landbouwproducten te exporteren om de wereldwijde voedselzekerheid te handhaven.

  Oekraïense militaire functionarissen meldden dat Russische troepen in Nova Kakhovka omstandigheden bleven creëren om de lokale bevolking ertoe aan te zetten te evacueren.

  De bezettingsautoriteiten in de oblast Cherson hebben een systeem van dubbele valuta aangekondigd dat het gebruik van zowel roebels als hryvnya mogelijk maakt, waardoor een maandenlange inspanning om roebelisatie in de oblast af te dwingen, wordt afgewikkeld.

  Lees de volledige update.

  29 oktober 2022

  Door Kateryna Stepanenko, George Barros, Karolina Hird, Grace Mappes en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  Naar verluidt heeft het Kremlin de commandant van het Centraal Militair District (CMD), kolonel-generaal Alexander Lapin, ontheven van zijn positie als commandant van de „centrale” groep strijdkrachten in Oekraïne.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Waarschijnlijk voerden Oekraïense troepen op 29 oktober een aanval uit op een fregat van de Grigorovich-klasse van de Zwarte Zeevloot (BSF) bij Sevastopol met onbemande oppervlaktevoertuigen.

  Naar verluidt heeft het Kremlin de commandant van het Centraal Militair District (CMD), kolonel-generaal Alexander Lapin, ontheven van zijn positie als commandant van de „centrale” groep strijdkrachten in Oekraïne.

  Rusland is waarschijnlijk bezig de inspanningen te versnellen om gebieden van de oblast Cherson langs de rivier de Dnipro met geweld te ontvolken en ze opnieuw te bevolken met Russische soldaten, sommigen van hen uit uniform in strijd met de wet van gewapende conflicten.

  Het Russische ministerie van Defensie (mod) reageert waarschijnlijk op druk van milbloggers met betrekking tot de behandeling van Russische krijgsgevangenen (krijgsgevangenen) en de uitwisseling van gevangenen.

  Oekraïense troepen consolideerden winsten en zetten tegenoffensieve operaties langs de Svatove-Kreminna-lijn voort.

  De Oekraïense inlichtingendienst gaf aan dat Russische troepen van de hoogste kwaliteit nog steeds verantwoordelijk zijn voor de verdediging van de oblast Cherson.

  Russische troepen bleven defensieve posities innemen op de westelijke oever van de rivier de Dnipro.

  Russische troepen hebben waarschijnlijk het tempo van de offensieve operaties in het Bakhmut-gebied vertraagd als gevolg van een Oekraïense staking.

  Russische bronnen beweerden dat Russische troepen een offensief lanceerden in het Vuhledar-gebied.

  Russische troepen hebben waarschijnlijk marginale winsten geboekt in de buurt van Donetsk City.

  Het Kremlin zou Russische rechters hebben opgedragen gevangenen geen voorwaardelijke vrijlating te verlenen, maar hen in plaats daarvan te verwijzen naar rekrutering in niet-gespecificeerde particuliere militaire bedrijven (PMC's).

  Het Kremlin voert waarschijnlijk een informatieoperatie uit om de spanningen tussen christenen en moslims in Rusland te verminderen om tegemoet te komen aan religieuze minderheidsgroepen binnen de Russische strijdkrachten.

  Lees de volledige update.

  28 oktober 2022

  Door Kateryna Stepanenko, George Barros, Riley Bailey, Katherine Lawlor en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  Russische troepen boeken geen noemenswaardige vooruitgang in de buurt van Bakhmut, de oblast Donetsk of waar dan ook langs de frontlinies.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  Russische troepen boeken geen noemenswaardige vooruitgang in de buurt van Bakhmut, de oblast Donetsk of waar dan ook langs de frontlinies.

  President Vladimir Poetin en minister van Defensie Sergei Shoigu kondigden het einde van de gedeeltelijke mobilisatie aan.

  Poetin probeert mogelijk het imago van Shoigu in de informatieruimte te herstellen om de groeiende invloed van de pro-oorlogse siloviki-factie tegen te gaan.

  De groeiende invloed van de siloviki-factie blijft de Russische vooroorlogse gemeenschap breken.

  Russische bronnen beweerden dat Oekraïense troepen tegenoffensieve operaties uitvoerden in de richting van Kreminna en Svatove.

  Russische troepen gingen door met het inzetten van gemobiliseerd personeel en het vestigen van verdedigingsposities op de westelijke oever van de rivier de Dnipro in de oblast Cherson.

  Russische bronnen beweerden dat Oekraïense troepen tegenoffensieve operaties uitvoerden in de noordwestelijke oblast Cherson.

  Russische troepen zetten de grondaanvallen in de oblast Donetsk voort.

  De Russische bezettingsautoriteiten voltooiden hun „evacuatie” van delen van de bezette oblast Cherson.

  De Russische bezettingsautoriteiten zijn naar verluidt van plan om tegen 30 oktober het Russische staatsburgerschap op te dringen aan Oekraïense burgers in bezette delen van Oekraïne, waarschijnlijk gedeeltelijk om de gedwongen mobilisatie van Oekraïense burgers te legaliseren als onderdeel van de herfstdienstplicht van 1 november.

  De Russische bezettingsautoriteiten zetten hun pogingen voort om de Oekraïense geschiedenis, cultuur en nationale identiteit uit te wissen in door Rusland bezette delen van Oekraïne.

  Lees de volledige update.

  27 oktober 2022

  Door George Barros, Riley Bailey, Karolina Hird en Frederick W. Kagan

  Belangrijkste ontwikkeling

  De Russische president Vladimir Poetin blijft het idee van Oekraïense soevereiniteit verwerpen op een manier die fundamenteel onverenigbaar is met serieuze onderhandelingen.

  Belangrijkste afhaalrestaurants

  De Russische president Vladimir Poetin blijft de Oekraïense soevereiniteit afwijzen op een manier die fundamenteel onverenigbaar is met serieuze onderhandelingen.

  Een hoge Russische ambtenaar dreigde dat Rusland zich zou kunnen richten op westerse commerciële satellieten die Oekraïne ondersteunen.

  Russische bronnen beweerden dat Oekraïense troepen tegenoffensieve operaties uitvoerden in het noordoosten van de oblast Charkov en langs de Kreminna-Lysychansk-lijn.

  Russische troepen blijven defensieve voorbereidingen treffen langs de oostelijke oever van de rivier de Dnipro in de oblast Cherson.

  Russische bronnen beweerden dat Oekraïense troepen beperkte grondaanvallen hebben uitgevoerd in de oblast Kherson.

  Russische troepen gingen door met het uitvoeren van grondaanvallen in de oblast Donetsk.

  Het Russische leger stuurde mobilisatieberichten naar buitenlandse burgers die in Rusland werken.

  De Wagner-groep van Yevgeny Prigozhin ontwikkelt mogelijk haar capaciteiten voor luchtoorlogvoering verder en gebruikt complexere uitrusting die vergelijkbaar is met het conventionele Russische leger.

  Russische en bezettingsambtenaren begonnen mobiele telefoons van inwoners in door Rusland bezette gebieden in beslag te nemen ter ondersteuning van wetshandhaving en operationele veiligheidsmaatregelen.

  Lees de volledige update.

  We rapporteren niet in detail over Russische oorlogsmisdaden omdat deze activiteiten goed aan bod komen in de westerse media en geen directe invloed hebben op de militaire operaties die we beoordelen en voorspellen. We zullen doorgaan met het evalueren en rapporteren over de effecten van deze criminele activiteiten op het Oekraïense leger en de bevolking, en met name op gevechten in Oekraïense stedelijke gebieden. We veroordelen deze Russische schendingen van de wetten van gewapende conflicten, de Conventies van Genève en de mensheid ten zeerste, ook al beschrijven we ze niet in deze verslagen.

  Chronologie van kaarten van 27 tot 31 oktober 2022 — muisaanwijzer om te scrollen

  Conflictkaarten van Oekraïne - 102722-103122

  Bekijk de interactieve kaart van de Russische invasie van het Institute for the Study of War

  Lees de laatste updates over het conflict in Oekraïne van het Institute for the Study of War

  * Gedeeld met directe uitdrukkelijke toestemming van het Institute for the Study of War (ISW).

  Over het Instituut voor de Studie van Oorlogsonderzoeksmethodologie

  De onderzoeksmethodologie van ISW is gebaseerd op zowel primaire als secundaire bronnen, waardoor onderzoekers een uitgebreid begrip van de situatie ter plaatse kunnen ontwikkelen. Om militaire en politieke ontwikkelingen op een bepaald gebied te analyseren, moeten de onderzoeksanalisten van ISW de systemen van vijandelijke en bevriende troepen volledig begrijpen. Ze moeten ook de demografische gegevens van de bevolking, het fysieke terrein, de politiek en de geschiedenis van dat gebied begrijpen. Dit legt de analytische basis om de redenen voor bepaalde ontwikkelingen te begrijpen en de toegewezen onderzoeksdoelstellingen te bereiken. ISW-analisten brengen ook tijd door in plaatsen als Irak, Afghanistan en elders om een beter inzicht te krijgen in de veiligheids- en politieke situatie en om de implementatie van huidige strategieën en beleid te evalueren. Onze onderzoekers verzamelen gegevens en analyseren trends, waarbij ze een gedetailleerde analyse maken van ontwikkelingen op onderzoeksgebieden, waardoor een nauwkeurig, snel en grondig beeld van de situatie in hoge resolutie wordt verkregen. De onderzoeksmethodologie van ISW garandeert haar succes en toewijding om het vermogen van het land te verbeteren om militaire operaties uit te voeren, strategische doelstellingen te bereiken en te reageren op opkomende problemen waarvoor mogelijk het gebruik van Amerikaanse militaire macht nodig is.

  Over het Instituut voor Oorlogsstudie

  Het Institute for the Study of War bevordert een geïnformeerd begrip van militaire zaken door middel van betrouwbaar onderzoek, betrouwbare analyse en innovatief onderwijs. We zetten ons in om het vermogen van het land om militaire operaties uit te voeren en te reageren op nieuwe bedreigingen te verbeteren om de strategische doelstellingen van de VS te bereiken. ISW is een niet-partijgebonden organisatie voor onderzoek naar openbaar beleid zonder winstoogmerk.

  Kom meer te weten, doe mee en draag vandaag nog bij.

  Aanvullende lectuur

  [Jaarlijkse update] Internationaal cyberrecht in de praktijk: interactieve toolkit

  Data-ambassades: soevereiniteit, veiligheid en continuïteit voor natiestaten

  Bron: ComplexDiscovery